Архив новини Община Несебър

Несебър възстанови паметника на войводата Димитър Занешев


Поруганият монумент блесна по-хубав от преди

Обществеността в Несебър възстанови в нов и още по-представителен вид паметника на големия български борец на национално обединение Димитър Занешев. Плочата бе поругана и счупена преди 3 месеца от вандали. Незабавно се създаде инициативен комитет под егидата на Македонското културно-благотворително братство „Тодор Александров”. В него се включиха граждани, бизнесмени и общинари. “Ние вярваме, че рано или късно имената на виновниците ще излязат наяве и те ще понесат клеймото на презрението от цялото ни общество.” категорично заявиха членовете на братството. Призивът им да бъде възстановена плочата в най-кратки срокове срещна моментален отклик и 16 благотворители успяха да съберат нужната за ремонта сума. Техните имена бяха огласени в благодарствена декларация от името на братството.

БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ДАРИТЕЛИТЕ ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА МКББ „ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ” – ГР. НЕСЕБЪР

Димитър Занешев е виден български революционер и деец от ВМОРО. Роден е в гр. Воден, Егейска Македония. Възпитаник на Солунската българска гимназия и делегат на Солунския конгрес на ВМОРО през 1903 г. По време на Илинденско-Преображенското въстание е член на главния въстанически щаб на революционен окръг „Кожух“. В годините след въстанието е активен участник в четите на ВМОРО в Беломорието и отстоява с оръжие в ръка борбата на българите за национално освобождение. След националните катастрофи и загубата на тези български земи, емигрира в свободна България и се заселва в Несебър, както много други македонски бежанци. Лично е бил председател на македонското братство “Тодор Александров” – Несебър. Занешев умира през 1962 г. в София, а признателните му съграждани му издигат паметник за прослава на неговия самоoтвержен и отдаден на Отечеството живот.

„Не трябва да остане и капка съмнение, че великата саможертва на героите на България е забравена, че не помним миналото и сме погребали признателността си. Нашата свобода е дело на онези големи българи, които не се поколебаха да разменят живота си за нея. Наш дълг е да опазим спомена за тях.” развълнува се след възстановяването кметът на Несебър Николай Димитров.

Община Несебър доказва във времето си своето активно отношение към националните ни идеали. Николай Димитров проведе и среща със съвременните македонски емигранти сем. Здравески от Прилеп, които потърсиха спасение в България преди година, заради репресии срещу българите там. Несебър бе една от първите български институции, които подадоха ръка на пострадалите наши сънародници. Здравески и зам. председателят на македонското братство Иван Бабев запознаха Димитров с идеята си да организират общобългарски събор по повод Илинден /20 юли/ датата на избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Кметът пое ангажимент да окаже съдействие за родолюбивото начинание, което се организира за пръв път. Целта е да се съберат българи от свободните ни земи и зад граница, които да възкресят с обща почит някогашното загубено национално единение от началото на миналия век..
Публикувано 16 Jul 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017