Архив новини Община Несебър

Празникът на хляба отново очарова със своите произведения


Тази събота жители и гости на с. Оризаре за пореден път отбелязаха празника на хляба. Както всяка година, на площада бяха изложени майсторски изработени хлебни изделия, като за първи път се включиха и творци от съседни райони. Известно със своето плодородие, чернозем и трудолюбиви хора, селото се е утвърдило през годините като най – голямата житница на общината. Там се намира и единственият хлебозавод на територията на община Несебър.

Празникът бе открит с тържествен водосвет на отец Евгени, последван от речта на кмета на общината. „Всички ние дълбоко почитаме, уважаваме и знаем ролята на хляба в нашият живот, всички знаем, че никой не е по-голям от хляба.” – с тези думи г-н Николай Димитров даде старт на тържествата по повод празника на селото. Специални гости на събитието, освен г-н Димитров, бяха зам. кметът по правно обслужване и общинска собственост Виктор Борисов, зам. кметът по туризъм и търговия Лазар Япаджиев, секретарят на общината Стойко Стоянов и Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър – световно наследство”.

В програмата на празника бе включена културна изложба, в която всички творци показаха своите произведения. Тази година първото място спечели фолклорна формация „Камчийски лилии” от село Старо Оряхово. Наградата на победителите връчи лично кмета на Община Несебър. Второ и трето място спечелиха две жителки на село Оризаре – Величка Никитова и Бонка Чаталбашева. След награждаването всеки от присъстващите имаше възможността да опита от вкусните хлебни изделия участващи в изложбата.

На събитието присъстваха експерти от министерството на земеделието и храните, които консултираха жителите на селото и дадоха своето компетентно мнение за начините на включване и получаване на субсидии за земеделие по програмите за развитие на селските райони.


.
Публикувано 09 Jul 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017