Архив новини Община Несебър

Спешно укрепват църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил” в Несебър


Специалисти започнаха оглед на църквата „Свети архангели Михаил и Гавраил” в Несебър. Построеният в 13 век храм се нуждае от аварийно укрепване, тъй като е сериозно разрушен. Поникналата през годините растителност е пропукала стените, а покрива липсва.

Със специален кран беше извършен оглед отвисоко, за да се прецени реалното й състояние. На огледа присъства лично кметът Николай Димитров и професор от Университета по архитектура в София, който има опит при реставрацията на църкви в града на ЮНЕСКО.

Преди месец при посещението си в Несебър лично президентът на Фондация „Левентис”- Пол Левентис се запозна на място със състоянието на храма и обеща финансова помощ, за да започне укрепването й.
Църквата „Свети архангели Михаил и Гавраил” е еднокорабна, кръстокуполна, с притвор. Завършвала е с широк купол, а на запад е имало четвъртита кула, която се е издигала над притвора.
На изток църквата завършва с три малки, многостенни апсиди с отвори в тях. Богата е и външната й украса. Арките са подчертани от тройни редици зелени глазирани „панички”, а под тях пространствата са изпълнени с шахматно наредени каменни блокчета и двойки тухлички.

Фондация „Левентис” вече финансира реставрацията на стенописите в църквата „Св.Стефан” и изработването на план за реставрация на църквата „Св. Йоан Кръстител”. Това е третият храм в града на ЮНЕСКО, за който ще се отпуснат средства за консервация.

.
Публикувано 02 Jul 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017