Архив новини Община Несебър

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ВОДИ ПОЛИТИКА ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ И НЕСЕБЪР В ЕНЕРГОУСТОЙЧИВ КУРОРТ


Инициатива на Община Несебър и лично на кмета на Общината Николай Димитров, съвместно с Асоциацията на българските черноморски общини и СНЦ Съюз на собствениците – Слънчев бряг събра хотелиери и туристически бизнеси на среща в Слънчев бряг, на която бяха представени програми и възможности за изграждане на енергийно ефективни системи и използване на алтернативни енергийни източници. Срещата се проведе на 19 юни в конферентната зала на х-л Имериал в курортния комплекс.
Регионалната агенция за управление на енергията – Бургас представи проект за алтернативна енергия в туризма RELACS, който се занимава с усвояване на ресурси и прилагане на системи за възобновяема енергия в сгради за туристическо настаняване. Както стана ясно, целта на проекта е изграждане на зелена европейска мрежа на туристически курорти в разработван интернет сайт. В RELACS вече има регистрирани повече от 100 хотела, 25 български. Повечето от тях са от българското черноморие. Зелената мрежа осъществява обмен на добри практики в тази сфера между своите членове посредством разменни посещения на място, в хотели с интересни форми на енергийно осигуряване. Партньорски срещи за обмяна на опит вече са осъществени в Гърция, Италия и Испания. Следващия месец домакин на такова посещение ще бъде България. В рамките на енергийния проект ще бъдат определени критерии за енергоустойчив хотел и ще бъде организирано състезание между участниците в мрежата. Голямата награда ще бъде връчена на победителя по време на най-голямото туристическо изложение в Берлин.
Технически експерти по програмата запознаха хотелиерите от Съюза на собствениците – Слънчев бряг с някои интересни практики в хотели в Гърция и Испания. Те дадоха интересни идеи за използване на подпочвени води с висока температура в басейните, тяхната комбинация със соларни колектори и др. В разговорът бе посочена и възможността за изграждане на локална енергийна централа с биомаса, която да захранва повече хотели. Такъв проект би могъл да се осъществи при обединение на хотелиерите и със съдействието на Общината. Всички тези усилия са насочени в превръщането на хотелите в Слънчев бряг в енергийно устойчиви и независими.
Друг аспект на енергийно спестяване са прилаганите системи за мониторинг и енергиен контрол. Подобни автоматични системи вече следят за темпертурата и осветлението в стаите, коридорите, фоайетата, залите, кухненското оборудване и ги регулират автоматично. Това спестява около 20% от сметките за електроенергия, твърдят експертите.
Лекторите посочиха любопитна тенденция в туристическото търсене: туристи, които се интересуват от въглеродния отпечатък, който тяхната почивка оставя върху природата. Това са туристи предимно от северните страни.
Хотелиерите на Несебър и Слънчев бряг бяха запознати и с възможностите за финансиране на дейности, свързани с енергийната ефективност на техните обекти. Основната програма за финансиране, която скоро ще бъде отворена, е ОП “Конкурентноспособност” с управляващ орган “Енергийна ефективност и зелена икономика”. По тази програма за безвъвмездна финансова помощ са определени 293 374 500 евро с минимален размер за кандидатстване 2 млн. евро. По европейската програма се възстановяват около 30%, максимум 50% от инвестициите в енергийно-ефективни проекти.
Членовете на мрежата RELACS от друга страна имат възможност да получат финансиране на енергийно-възобновяеми инвестиции чрез програмата “Интелигентна енергия – Европа” на “Устойчиви енергийни общности”.


.
Публикувано 19 Jun 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017