Архив новини Община Несебър

БАТИК ИЗЛОЖБА В АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ


Археологическият музей на Несебър показва творби на бургаската художничка Златка Бобева.Изложбата с картини, рисувани изключително в стил батик,ще остане до 30 юни

При откриването на експозицията художничката бе представена от директорката на музея Петя Кияшкина.Самата Златка Бобева разказа пред присъстващите,че думата за рисуване в стил “батик» произлиза от яванската дума „amba”, която означава „пиша” и думата „nitik”. Самата дума обяснява техниката на правене на батик - използване на печат и оцветяване на тъканите. Използват се шаблони и восък, които влияят на степента на оцветяване, а технологията на полагане на специфичния восък ограничава оцветяването и изгражда самото изображение. Батик е исторически обособен като най-експресивния подобен метод. Все по-разширяващия се обхват от техники, с които творците боравят, дава възможността да се изследва един уникален процес по гъвкав и вълнуващ начин. Батик е умение, което има висока художествена стойност и отдавна е станал характерна част от културата на Индонезия и по-конкретно о-в Ява.

От няколко десетилетия присъствието на българския батик е един от примерите на модерното развитие на този стил и по-конкретно на приложната техника в него и където се случва срещата между изтока и запада.

Бобева избягна да говори за себе си,но именно нейните творби и на възпитаниците на нейната школа,разкриват един различен аспект на индонезийската култура. Богатството от сюжети и теми, които тя заимства, както от индонезийската така и от българската култура, са своеобразен принос в популяризирането на батик техниката.

Показването на нейни творби в Археологическия музей е поредното признание и преклонение,дължими за вдъхновяващата и задълбочена работа на Златка Бобема в развитието на традицията по батик в нашата страна.

.
Публикувано 11 Jun 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017