Архив новини Община Несебър

Общината отваря „гореща линия” за сигнали за нередовни таксита
Нелицензирани таксиджии искат да превземат Несебър

Варненско транспортно сдружение буни простести пред сезона

Таксиметрови шофьори без разрешително за работа в община Несебър организират протестни действия в навечерието на летния сезон. Зад масовките, които се правят пред очите на стотиците вече пристигнали чужди туристи, стои Сдружение с нестопанска цел от Варна. По негова инициатива днес пред сградата на общината се събраха да протестират около 15 души, въпреки забраната на това място да се провеждат масови струпвания, поради опасност от блокиране на трафика и създаване на Пътно-транспортни произшествия. Искането на т.нар. „Независим транспортен синдикат АВТО 94” е всеки ден в продължение на 4 дни да организират митинги пред сградата на общината и отделно манифестации и шествия през старата и новата част на Несебър до Слънчев бряг. Мотивите са, че не всички желаещи да упражняват дейсността „таксиметрови превози” в община Несебър през лятото са получили разрешение.

Заради огромния наплив от кандидати за таксиметрови услуги, всяка година Общинския съвет на Несебър взема решение за определяне на масимален брой разрешителни. Те важат 12 месеца и за тази година е определен „таван” от 555 броя автомобили. Решението за това е гласувано от общинските съветници и е отразено в Протокол № 5 от 20.02.2012 г. Определеният срок за приемане на заявления беше от 1.03. до 10.04.2012 г. До края на същия месец комисия обработи приетите заявления и издаде максималните 555 броя разрешителни. Те регламентират, дейността и престоя на таксиметровите автомобили на територията на цялата община, вкл. и к.к. „Слънчев бряг”, където има отделни изисквания, които зависят от държавното дружество. Таксата за цяла година е 70 лв. на автомобил.

Община Несебър не е в състояние да удовлетвори всички желаещи да упражняват таксиметрови превози, тъй като те са изключително много, а възможностите са това са ограничени. Освен това са поети ангажименти пред българското правителство и пред посланиците на чуждите държави за сигурност за техните граждани – туристи. Всяка година оплакванията от таксиметрови измами са един от проблемите, които стоят за решаване както пред МВР, така и пред местната власт. Лично министър Цветан Цветанов е проявил особена загриженост за пресичане на рецидивите от подобна лоша практика, петняща имиджа на българския туризъм и на страната, като дестинация.

При даване на разрешителни се взема под внимание изпълнението на всички изисквания, които държавните институции предявяват пред таксиметровите автомобили и водачи. Отказвани са разрешителни на лица с констатирани нарушения, като подправяне на брояча, както и на такива, за които има постъпили протоколи от МВР за намерени в автомобилите наркотични и психотропни вещества. Има данни и за фалшифициране на документи за водачите от ДАИ. На всички такива желаещи разрешителни не се издават. Всяка година има и водачи, които остават без разрешителни, защото молбите са многократно повече от оптималния брой, определен от ОС. Комисията издаваща разрешителните подхожда изцяло по обективни критерии и изисквания определени от колективния орган.

Зад организирането на въпросните протести, смятаме, че стоят корпоративни интереси. Те целят създаване на скандали и напрежение в началото на всеки нов сезон. Варненското сдружение постави писмен ултиматум, че ако не бъдат издадени разрешения над допустимия брой на техните членове, митингите, шествията и протестите ще станат безсрочни и към тях ще се присъединят и странични лица. Община Несебър призовава за съдействие държавните органи, за да не бъде допускано нарушение на обществения ред. Общината твърдо ще спази поетите ангажименти да не допуска, доколкото е възможно, нерегламентирана таксиметрова дейсност на своя територия, с цел снижаване на криминалните прецеденти, предизвикани от таксиметрови автомобили, известни като т.нар. „копърки”, които не отговарят на законовите и морални норми на обществена дейност. Общината вече е отворила своя „гореща линия” за приемане на оплаквания от пострадали туристи и туроператорски фирми срещу нелоялни таксиметрови водачи за вземане на бързи и адекватни мерки за пресичане на подобни рецидиви..
Публикувано 28 May 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017