Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР И СОЗОПОЛ ПОДНОВИХА ПРИМИРИЕТО ПО МЕЖДУ СИ


За поредна година два от най-старинните и харизматични града на българското Черноморие – Несебър и Созопол, подписаха примирие. Днешния ден беше продължение на традицията, зародила се в началото на 90-те години, когато тогавашните управници разбират, че след приключването на войната между Месамбрия и Аполония, преди 22 века, така и не е било подписано примирие. За това, макар и късно, те решават формално да подпишат мирен договор, който да бъде подновяван всяка следваща година. До сега затвърждаването на разбирателството между Несебър и Созопол се преподписваше в един от двата града, но за първи път тази година, примирието бе сключено в Поморие. Управниците решиха, че така ще е най-добре, защото именно заради бялото и черното злато на древен Анхиало, е започнала войната между тогавашните Месамбрия и Аполония.

Преди да се стигне до самото подписване на договора, кметът на Несебър Николай Димитров и кметът на Созопол Панайот Рейзи, бяха посрещнати пред манастира „Свети Георги” в Поморие, с хляб и сол. След това, нимфите, пазителки на солниците, съпроводиха гостите си до файтоните, с които двамата градоначалника бяха откарани да мястото на подписване на споразумението, което не случайно се указа Музеят на солта. Там ги посрещна кметът на Поморие Иван Алексиев и тримата управници се отправиха към мястото на церемонията.

„Уважаеми събратя,... всички ние проумяхме най-подир, да бъде мир и никой никого да не напада, сякаш е вечна олимпиада! А от Аполония изискваме само едно – да следва по проправената посока в ЮНЕСКО своя събрат Месамбрия, така че градовете на Световното културно наследство, да имат още един български представител!” – бяха част от думите на кметът Николай Димитров. Той пожела на Созопол и Поморие успешен туристически сезон и здраве и благополучие на техните жители. И тъй като при примирие винаги се поднасят дарове, градоначалникът на Несебър, подари на своите колеги бяло и червено вино, за мезе по връзка чирози и картини на Несебър. Специално за колегата си Панайот Рейзи, Николай Димитров беше подготвил кирка, чието послание беше да продължат да се откриват свети мощи.

От своя страна Панайот Рейзи подари на Николай Димитров и Иван Алексиев икона на Св. Йоан Кръстител, като пожела на несебърският си колега и в града на ЮНЕСКО скоро да бъдат намерени свети мощи. Николай Димитров благодари за пожеланието и допълни, че ако не мощите, то духът на светецът е в Несебър и до края на годината ще започне реставрацията на несебърският храм „Св. Йоан Кръстител”, в знак на уважение към Созопол. Панайот Рейзи подари на колегите си и съндъчета пълни с пясък, с пожеланието колкото песъчинки има в тях, толкова да са и техните посетители през летния сезон. Градоначалниците на Несебър и Созопол получиха и най-големия дар от колегата си, кметът на Поморие, а именно солта, причината за битката между тях.

След изказванията и разменените дарове, тримата управници пристъпиха към подписване на споразумението, а след като примирието беше подновено, те скрепиха дружбата си и с глътка червено вино. След приключване на церемонията, всички присъстващи се отправиха към Музея на солта, където чуха притчата, как точно древен Анхиало е започнал да добива сол и защо е възникнала битката между Месамрия и Аполония, както им беше и подробно обяснено, с какво са уникални Поморийските солници и кални бани.

.
Публикувано 14 May 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017