Архив новини Община Несебър

”КУПОНЪТ” В НЕСЕБЪР, ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ


Ученици от всички училища на Община Несебър изгледаха постановката ,,Купонът” на Драматичен театър Търговище. Спектакъл за децата, които бързо порастват с проблемите на възрастните, спектакъл – обвинение, който търси опрощение за непоправимите грешки.

Инициативата на Община Несебър беше организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и отдел ,,Несебър световно наследство”. Целта на мероприятието е училището, учителите, педагогическите съветници и родителите да спомогнат страшните и лошите неща да не се случват, а учениците до видят нагледен пример за това, какви грешки не бива да допускат в живота си.

Спектакълът “Купонът” задава много актуални въпроси и търси отговори. А те не винаги са еднозначни. Какво интересува младите хора днес? Какви са техните ценности, към какво се стремят? Кои са моделите им на подражание? Рамбовци, кечисти мутри екшънгерои, манекенки. Може ли в живота да се играе на смърт и как се живее след това? Може ли купонът да продължи? Малка игра! Непоправима грешка! Променена съдба! Спектакълът не заклеймява, не произнася присъди. Но не търси и опрощение, защото виновните са толкова много. Сюжетът е по действителен случай -тя е само на 17, а вече е отнела чужд живот и сама е погубила съдбата си.

След спектакълът се проведе дискусия между ученици, актьори и гости, представители на различни институции сред които Мария Берберова - съдия в Районен съд Несебър, представители на ОД на МВР – сектор криминална полиция гр.Бургас и ИДПС при РУП Несебър, психолога към МК Румяна Костова, учители и родители. Присъстващите споделиха, че инициативата е изключително добра, както и че превенцията е в основата на всичко. „Не бива да допуснем децата ни да растат безпътни, да надделява тъмния практичен ум, агресията и насилието. Това е страшно. Нека се научат да творят и създават и да са поклонници на прекрасното, защото красотата, радостта и любовта са щастието на живота. Него никой не може да подмени...”, бяха част от изказванията на представители от гостуващите институции.

.
Публикувано 23 Apr 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017