Архив новини Община Несебър

ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ПАМЕТНА ПЛОЧА В НЕСЕБЪР


Община Несебър и управителният съвет на Македонското културно-благотворително братство „Тодор Александров” - гр.Несебър, изразяват дълбоко възмущение от вандалското посегателство върху паметната плоча, посветена на Димитър Занешев, виден деец на освободителното движение и на загиналите за освобождението на българските краища, извън днешните предели на страната. Този вандалски акт трябва да възмути всеки българин, който тачи паметта на борците за национално освобождение и цени свободата, извоювана с пролятата от тях кръв.

Разбиването и унищожаването на паметната плоча се извърши преди да изтече един месец от деня, в който, ние гражданите на Несебър, отбелязахме 140 годишнината от раждането на Гоце Делчев и 100 годишнината от раждането на неговия съратник Димитър Занешев. Ето защо смятаме, че това деяние цели да бъде обругана паметта, да бъдат омърсени светите имена на тези, които проляха кръвта си за освобождението. По същия начин, преди повече от половин век, постъпиха с гробовете на нашите бащи и деди в Егейска Македония, Източна и Беломорска Тракия и там вече не е останал и помен от тях. Така осквернителите на паметника се нареждат в редиците на враговете на народа ни и обслужват, освен собствените си и чужди на държавата и нацията ни интереси.

Посягайки върху единствения паметник на борците за национално освобождение в Несебър, в действителност е направен опит да се изтрие споменът за най-достойните синове на нашия народ, които гордо изпълниха дълга си към отечеството. Няма европейска държава, която може да търпи и да толерира такова падение. Няма такова общество, което да приеме хладнокръвно такова деяние и да не го порицае. Ние вярваме, че рано или късно техните имена ще излязат наяве и те ще понесат клеймото на презрение от цялото ни общество..
Публикувано 10 Apr 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017