Архив новини Община Несебър

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТПРАЗНУВА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА


Според обичая в Несебър, всяка година на Лазаровден и Цветница, улиците на града се огласят от народни песни и танци в изпълнение на възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър. Без да изневеряват на традицията и тази година танцьорите от първи до осми клас на школата, се събраха, за да изпълнят народните традиции на двата празника.

Още от ранни зори на 7 април, пременени в народни носии, младите лазарки обиколиха улиците на Несебър, пеейки обредни лазарски песни, с които благословиха за здраве, щастие и берекет. Според обичая, стопаните на къщите, през които минеха, излизаха пред домовете си, за да приветстват лазарките с добре дошли и ги даряваха с яйца, плодове и дребни подаръци, както повелява традицията. В края на своята обиколка, малките възпитаници на ООШИ се събраха заедно на площада до Пощата в новата част на града, където пред събралото се множество изпълниха своите лазарски хора, песни и танци.

Позитивното настроение се пренесе и в следващия ден – празникът Цветница, когато песните и игрите на децата отново не стихнаха. На днешния ден, народните изпълнители обиколиха улиците на старата част на Несебър, за да стигнат до църквата „Св. Успение Богородично“. Двора й беше огласен от песни и танци, а преди да си тръгнат, всяко дете взе от църквата върбова клонка, както повелява традицията. От върбовите клонки, момичетата сплетоха венци и се отправиха към река „Хаджийска“, където да изпълнят ритуала „кумичене“ (хвърляне на върбови венчета в реката). Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали се избира за „кумица“. В духа на традициите, през цялото време на ритуала децата огласяха с песни и танци моста над реката. След това отново се отправиха към площада до Пощата в Несебър, където с последното изиграно хоро, поставиха край на пролетните празници.В Обзор, също не изневериха на традицията и отпразнуваха подобаващо Лазаровден. Възпитаниците на хор „Китчица” на възраст между 4 и 12 години, пременени в народни носии, обходиха домовете, като танцуваха и пяха песни за здраве, плодородие и женитба. Те също получиха яйца, лакомства и плодове. В края на празника, събраните яйца бяха разделени по равно между лазарувалите девойки и всяка от тях ще боядиса своите на Велики четвъртък.

В Свети Влас, празникът беше отбелязан с тематична изложба на талантливата, млада художничка - ученичката Любомира Пецанова, организирана съвместно със Съюза на Несебърските художници. Любомира представи пред присъстващите портрети с молив, картини с акварел, натюрморт, пейзажи и фигурални композиции. Тази изложба олицетворява първите стъпки в професионалното изкуство, първите търсения и решения на един млад талант от Община Несебър. Нейните учители и приятели я поздравиха по случай първата й официална изложба и пожелаха на младата художничка да следва мечтите си, да бъде себе си и да продължава да работи с все същия хъс и себеотдаване на изкуството, а вратите на световните художествени галерии да бъдат винаги отворени за нейните произведения.

Публикувано 09 Apr 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017