Архив новини Община Несебър

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „СЛЪНЧЕВ БРЯГ” ОТБЕЛЯЗА 45 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ


С грандиозен концерт в събота вечерта, Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” отпразнува 45 години от създаването си. В концерта бяха представени трите основни звена на ансамбъла – оркестър, танцов състав и солисти. Танцовият състав представи пред стотиците зрители, най-новия културен продукт, спектакълът „Несебър”. Този спектакъл е и живата визитна картичка на Община Несебър, с която ансамбълът представя града на ЮНЕСКО в България и по света, като една от най-красивите културни и туристически дестинации, побрали в себе си вековна история и култура. Солистите, които се включиха в концерта и зарадваха всички с народните си песни бяха, Данислав Кехайов - директор на Фолклорен ансамбъл „Сл. бряг” и Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър, преподавателката по народно пеене в школата Нели Панева, Нина Арнаудова, както и един от бившите кадри на ансамбъла и небезизвестна народна изпълнителка Жечка Сланинкова.

В края на концерта, всички бивши и настоящи възпитаници на Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг”, отдали живота, здравето и младостта си на 45 годишната формация, изказаха благорността си към Община Несебър, за това, че благодарение на нея, този концерт е станал реалност. Всички те получиха рекламни материали на ансамбъла, както и специално изработено за случая DVD, с филм за създаването на танцовия спектакъл „Несебър”.

По постановление на Министерски съвет, Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” е създаден на 6 март 1967 г., заедно с Фолклорен ансамбъл „Златни пясъци”. Целта на тяхното създаване е била, да служат като атракция за туристите на двата комплекса. Впоследствие ансамбълът „Златни пясъци” се разпада и Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” остава единствения по рода си в цяла България. По-късно след перестройката, държавното дружество „Балкан Турист”, дарява целия реквизит на ансамбъла на Община Несебър и по този начин, той вече се прехвърля към наскоро създадената Обединена общинска школа по изкуствата.

При създаването на ансамбъла, почти всички изпълнители са били от различни части на България, а към днешна дата, 80% от артистите са от Община Несебър. В началото оркестърът на ансамбъла е свирел на модерни класически инструменти, като акордеон, тромпет, кларинет и прочие, а днес те са заместени от типично народните, гъдулка, гайда, тамбура. Другата промяна, която е претърпял ансамбълът е, че докато в началото той е служел само за атракция на туристите, с годините започва да работи за представянето на Община Несебър, като културна дестинация. Ансамбълът започва да събира и записва автентични образци на българския фолклор, след което с помощта на композитори и хореографи обработва събраното до момента и посредством музикално-сценични средства представя в обработен вид готовия материал на сцени в България и по Света.

Едни от най-добрите и известни изпълнители на българска народна музика на Българското национално радио и Българската национална телевизия са именно солистите от Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг”: Янка Рупкина, Валкана Стоянова, Комня Стоянова, Георги Чилингиров и др. Именно поради тази причина, в деня на концерта от БНР изпратиха екип и от импровизирано студио в сградата на ООШИ, излъчиха двучасово предаване за 45 годишнината на ансамбъла, което включваше в себе си изпълнения на живо и интервюта с някои от бившите и настоящи възпитаници на Фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг”.


.
Публикувано 12 Mar 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017