Архив новини Община Несебър

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ГРАД НЕСЕБЪР
ДО
ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ
“СЛЪНЧЕВ БРЯГ”
ГРАД НЕСЕБЪРПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС


Уважаеми дами и господа,
Танцьори и танцьорки, певци и музиканти,


Позволете ми от името на Общинския съвет и от мое име, да Ви приветствам по случай 45-годишнината от основаването на професионалния фолклорен ансамбъл “Слънчев бряг”, която се навърши на 6 март.
За тези 45 години ансамбълът има своя безспорен принос в мисията по издирване, разработване и популяризиране на неизчерпаемите съкровища на българския песенен и танцов фолклор.
Вашето изкуство продължава и развива на ново равнище богатите традиции на народните майстори-певци, инструменталисти и танцьори.
Познато и обичано навред това изкуство чрез българските мелодии и ритми вдъхва уважение и преклонение пред народния гений, буди благородни чувства към нашата национална самобитност, дава незаменими импулси за творчество.
Това е така, защото родоначалниците на професионалния ансамбъл са горяли от вдъхновение и любов към наченатото още преди 45 години дело.
Тяхното вдъхновение и тяхната любов дадоха пример и сложиха началото на масовизиране на фолклора във и чрез ансамбъла в Несебър и съставните селища на общината, в страната и далеч извън нейните предели. Именно благодарение на тези хора мелодиите и танците, идващи от далечната древност, бяха талантливо разработвани и представяни по най-убедителен начин по сцените у нас и в чужбина.
45 години са напълно достатъчни за да има днес Вашият колектив богата творческа биография. Това обаче е и възраст, която е основа за още по-богато и зряло развитие, към нови, недостигнати висини.
На целия ансамбъл, на неговия настоящ художествен ръководител Данислав Кехайов и неговите помощници, на всички вас пожелавам от все сърце много бодрост, здраве и сили.
Не се съмнявам, че вие няма да се задоволите с постигнатото досега, че ще търсите нови форми за творческа изява, че ще откривате нови пътища за още по-голямо извисяване на българската фолклорна традиция.
Нека още дълги години възпявате с песни и танци българския фолклор по сцените у нас и в чужбина и нека вашите следовници ви надминат в това отношение.

Честита годишнина!

март 2012

Ваш БЛАГОЙ ФИЛИПОВ-
Председател на Общински съвет-Несебър


.
Публикувано 09 Mar 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017