Архив новини Община Несебър

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР


Вчера всички източно-православни християни отпразнуваха Сирни Заговезни. Празникът се пада винаги седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. Най-същественият ритуал, който се извършва на Сирни Заговезни е искането на прошка от по-възрастните. Според народните обичаи, на този ден още, деца и възрастни се обличат в стари дрехи, маскират си лицата, чернят се, за да не бъдат разпознати, а някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Именно този обичай е най-чаканият от малчуганите в Несебър. Всяка година читалище „Яна Лъскова”, с подкрепата на Община Несебър, организира „Маскарад”, в който участие вземат стотици деца от много малки до големи. И тази година салонът на Читалището беше изпълнен от разноцветни костюми, много настроение и усмивки. Разбира се имаше и много награди за най-оригинален костюм, въпреки, че според журито всички деца бяха прекрасни.

И докато децата празнуваха в БЧК – Несебър продължаваха да изпълняват благородното си дело. В двора на червения кръст, доброволките Виолета, Нела и Калина аранжираха голямо щъркелово гнездо с пролетни пеперуди, като символ на идващата пролет, която носи надежда за по-добър живот. Посрещани от този символ, нуждаещите се и вчера потърсиха помощ при доброволците от Несебър и за тяхна изненада бяха посрещани с халва, варени яйца и топли банички, специално приготвени от доброволката Величка Пейчева, както повелява традицията на Сирни Заговезни. Разбира се и вчера готвачката Веса Николова, се беше погрижила всички нуждаещи се да получат и топла храна, освен угощенията за празника. С тези малки прояви на хуманност, всеки посетил БЧК – Несебър във вчерашния ден, остана приятно изненадан и благодарен, че отново не е забравен по време на празниците.

В гр. Обзор също спазиха традицията, в която малки и големи се маскират, но за разлика от Несебър, в Обзор се маскираха възрастните. Атрактивни кукери, закичени с чанове на пояса и облечени с кожуси с козината навън, танцуваха по улиците с музикален съпровод, като обходиха домовете за здраве и плодородие, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа. По-късно кукерската дружина се събра в центъра, където, с автентично рало от Градския музей на възраст около 150 години, запрегнатите „волове-кукери” извършиха ритуала по заораването и засяването на „кукерската нива”. На центъра предварително беше запален обреден огън, който всички прескочиха за здраве, за берекет и както е по традиция – за да пропъдят бълхите. Празникът завърши с вито кукерско хоро, на което се хванаха и млади, и стари.
.
Публикувано 27 Feb 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017