Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР БЕ ПОСЕТЕН ОТ ДОБРОВОЛНО ФОРМИРОВАНИЕ ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ ОТ СЪСЕДНА ТУРЦИЯ


В Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” се проведе двудневен семинар за обмяна на опит в областта на защитата при бедствия. В семинара участваха четирима доброволци от община Нилюфер (в близост до гр. Бурса), които са част от международен екип за търсене и спасяване. През вчерашния ден доброволците не пропуснаха да посетят и Община Несебър, съвместно с представители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР Бургас – реализиращи дейността си в сферата на международно сътрудничество и проекти, доброволни формирования и аварийно-спасителни дейности. Гостите бяха посрещнати пред портите на старинен Несебър и се отправиха към местния музей, където с голям интерес се запознаха с важни елементи от културно-историческите ценности и архитектура на стария град. Непосредствено след кратка разходка в града на ЮНЕСКО доброволците се отправиха към районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Несебър. Там те бяха приветливо посрещнати от пожарникари и с голям интерес се запознаха с наличната техника за провеждане на пожарогасителни и аварийно-спасителни дейности. След като вече бяха разгледали старата част на Несебър, гостите бяха приятно изненадани от факта, че Община Несебър се е погрижила тази изключително голяма културно-историческа ценност да бъде защитена и е закупила противопожарен специализиран автомобил за нуждите на Стария град, с който „Пожарна безопасност и защита на населението” – Несебър разполага от 2009 година.

Димитър Пурнарев от отдел „Защита на населението” при Община Несебър, запозна гостите с практиката на Общината, значително да подпомага местнaта пожарна служба. Той допълни, че както в предходните, така и през тази година Община Несебър ще финансира със значителни средства „Пожарна безопасност и защита на населението” – Несебър. Димитър Пурнавев сподели още, че съвсем скоро на територията на Общината ще има доброволно формирование за защита при бедствия от 15 души, което е на финален етап от неговото изграждане. Напълно действащ е доброволческия морски спасителен отряд съставен от членове на местния „Спортен клуб по водни спортове Месембрия”, който участва в акции за търсене и спасяване по море със спасителен катер Спасител-2 на ИА „Морска администрация” – Бургас.

В края на срещата стана ясно, че Община Несебър, винаги ще бъде с отворени врати за чужда помощ, обмяна на опит и евентуална намеса за реакция при бедствия от съседни области и общини, съседни държави, неправителствени организации и други.
.
Публикувано 27 Feb 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017