Архив новини Община Несебър

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТПРАЗНУВА ТРИФОН ЗАРЕЗАН ПО СТАРА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ


Празникът на младото вино събра стотици хора в с. Гюльовца

Община Несебър отпразнува Трифон Зарезан по стара българска традиция, с подрязване на лозето. Кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на земеделска кооперация Несебър Стайко Гургов, заместник кметове, жените от група „Българка” към Читалище „Яна Лъскова” и много граждани се събраха на лозовия масив по-рано днес и изпълнеха ритуала, както повелява традицията. Пръв лозето подряза Стайко Гургов, а след това и градоначалникът Николай Димитров, който пожела на всички лозари, винари и кръчмари, много здраве, богата реколта и берекет.

Малко по-късно, с Гюльовца побра в себе си стотици любители на домашното вино, които бяха дошли да отпразнуват второто издание на Празника на домашното вино. Този културен продукт, беше създаден от Община Несебър миналата година, като неговата цел е, по атрактивен и забавен начин да представя и утвърждава на пазара местното производство на вино. Тази добра традиция, продължи и тази година, но сега празникът беше изместен и отпразнуван именно в деня на виното и любовта - четиринадесети февруари.

В днешния пъстър празник, общо 12 винопроизводителя от различни съставни селища на община Несебър представиха своите нови реколти и най-различни бели и червени вина. И както се казва веселба без вино не може, но също така не може и без песни и танци. За тази част от празника се погрижиха самодейните групи при читалище "Светлина" с. Гюльовца, които изнесоха празничен концерт с много български народни хора и песни. Дванадесетте вида вино, бяха дегустирани от специална за целта комисия, която трябваше да определи кое от тях е най-доброто. След дълъг размисъл, те поставиха на първото място виното на Валентин Лазаров Колев, който беше провъзгласен и за цар на лозето, според традицията на Трифон Зарезан. Грамотата му беше връчена от кмета на Община Несебър Николай Димитров. „Когато се зароди идеята да създадем този празник, една от целите ни беше, той да бъде повод хората да се събират и веселят заедно, като едновременно с това да покажат своите качества в правенето на домашно вино. Вече за втора поредна година виждам толкова много хора тук и се радвам, че нашата цел е изпълнена, защото само сплотени и обединени можем да продължим напред и да преодолеем всяка една трудност.” – сподели Николай Димитров.

Дори и след като конкурсът за най-добро вино приключи, веселието продължи още дълго време а народните песни и хора, както и червеното вино сгряваха хората въпреки студения зимен ден.В гр. Обзор, също не изневериха на традицията и подобаващо отпразнуваха празника на винарите и лозарите, Трифон Зарезан. По забавен и атракционен начин, на открито влакче украсено с балони, те се отправиха към лозовите масиви, за да изпълнят обичая по зарязване на лозята. Преди това беше отслужен водосвет, а кметът Христо Янев поздрави всички присъстващи. Фолклорна група „Българка” към читалище „Изгрев” пък, поздрави празнуващите с български народни песни. Малко по-късно и в Обзор се проведе конкурс за най-добро вино. В челната тройка за червените вина се наредиха Димитър Белчинов, Тольо Добрев и Татяна Пурнарева, а за белите вина победители станаха Ицо Божков, Тольо Добрев и Младен Петров. Те получиха от кмета Христо Янев награди и дипломи за вината си, а на всички останали участници бяха раздадени грамоти за участие..
Публикувано 14 Feb 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017