Архив новини Община Несебър

БАБИН ДЕН В НЕСЕБЪР


И тази година жените от група "Българка" към Читалище "Яна Лъскова" Несебър, съвместно БЧК Несебър не изневериха на традицията си и изпълниха всички обичаи по случай днешния празник – Бабин ден.

Първоначално те се събраха в сградата на Български червен кръст Несебър, където приготвиха вкусни пити и най-различни угощения. Според традицията на този празник се почита „бабата”, която изражда младите невести от селото. Жените от група "Българка", също посрещнаха „бабата на Несебър” и отново според обичая й поляха вода, за да измие ръцете си със сапун, след което преметнаха хавлия на дясното й рамо, спазвайки традицията.

Всяка година, жените от група "Българка" в града посещават сградата на Община Несебър, като по този начин искат да орисат, в цялата Общината през настоящата година да се раждат повече деца. И тази година, облечени в народни носии, под съпровода на тъпан и гайда и с бебе (кукла) на ръце, жените се отправиха към местната Администрация, където ги посрещна секретаря Стойко Стоянов. Те му поднесоха една от току що омесените пити и му дадоха да държи в ръцете си новороденото, като обясниха, че този ритуал ще донесе бебе в неговия дом. „Бабата” раздаде на всички жени китка здравец, вързана с червен конец, като се счита, че това ще им донесе много здраве и много деца. След това под съпровода на гайдата и тъпана и с песните на жените от Тракийски клуб Несебър, през сградата на Общината се изви голямо българско хоро.

Бабин ден е български празник, който се отбелязва на 21 януари по стар стил. Преди се е оказвало внимание на селската баба, която е помагала при израждането на жените, от където идва и името на празника Бабин ден. Днес вече има здравни заведения и тази роля на бабата, с малки изключения, е почти отпаднала. За това от 1951 година, 21 януари е обявен още за Ден на родилната помощ и е повод за благодарност и към акушерите и гинеколозите.

Честит празник!
.
Публикувано 21 Jan 2012 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017