Архив новини Община Несебър

Делегати от Мирни търсят възможности за бизнес и инвестиции в Несебър
Елмазената столица на Русия иска да се побратимява с града на ЮНЕСКОКметът на Несебър получи за подарък традиционен северен музикален инструмент


Руска делегация, начело със зам.-областния управител на Якутия, се срещна с кмета на Несебър Николай Димитров, за да обсъдят възможностите за туризъм, търговия, инвестиции и сътрудничество в областта на културата, образованието, спорта, хранително-вкусовата промишленост между морския ни град и град Мирни*. В първия опознавателен разговор градоначалникът маркира основните предимства и достойнства на района, като не бяха отминати и възможностите за капиталовложения на територията на Несебър. По отношение на инвеститорския интерес, кметът сподели, че Общинска администрация се стреми да помага и да оказва съдействие, което се прие с видимо задоволство от гостите.

„Община Несебър се старае да създаде приятни и безопасни условия за престоя и почивката на всички свои посетители. В тази връзка всяка година се провежда традиционна среща с туроператори, полиция и представители на дипломатическите мисии на основно представените туристически общности на територията на общината и се разискват въпроси относно нововъведенията или промените, които важат за всички посетители на града и региона. Изнасят се данни за постигнати резултати и подобрения”, разказа още кметът Николай Димитров.
Той сподели още, че заради хилядолетната история и богатата си култура, старинният град е предпочитана дестинация за туристи от цял свят, включително и от руски туристи. Именно поради тази причина задачата на Общинска администрация не е само да управлява, но и да съхранява тези вековни паметници на културата за идните поколение. Затова през изминалите няколко години, усилено се работи по проекти за реставрация и консервация на средновековните църкви, като целта е някой ден тези храмове отново да станат действащи, като през тях ще минава специализираният туристически маршрут „Духовният път”, по който работата ще стартира в началото на другата година.

Кметът Николай Димитров запозна гостите с приоритетите на Общинска администрация, сред които е развитието не само на традиционния летен туризъм, а и на културен, религиозен, конгресен и спортен туризъм. Целта и концепцията за новата визия на общината е чрез тях да се увеличи туристическият сезон и Несебър да стане притегателен център за посетители през цялата година. Ето защо се инвестира в опазването историята на града, а общината работи и по много инициативи и проекти в културно отношение. Една от амбициите на общината е да бъде реализиран успешно проект за изграждане на многофункционален спортен комплекс. Домакинът подчерта, че природните и климатични условия са едно от големите достойнствата на региона за провеждане на тренировъчни лагери на територията на морския град. Гостите останаха видимо доволни от изчерпателната информация, която получиха и обобщиха, че всички потенциални възможности за сътрудничество между Несебър и Мирни, които кметът засегна в разговора, съвпадат с техните мисли и идеи. Те дори предложиха в знак на бъдещо сътрудничество и добри взаимоотношения градът на ЮНЕСКО и диамантената столица на Русия да се побратимят.

В края на срещата кметът Николай Димитров бе дарен с традиционен за този край на Руската федерация миниатюрен северен музикален инструмент („варган”, „хомус”), като един от гостите с удоволствие демонстрира как точно се борави с него.
Делегатите от Русия на пропуснаха да разгледат неоценимото богатство, с което Несебър влиза като обект в листата на ЮНЕСКО и да усетят колорита, чара и непреходната красота на зимен, спокоен и винаги романтичен Несебър.

* Мирни е град в областта Якутия, известен като диамантената столица на Руската федерация. Това се дължи на намиращата се на 20 км. от града най-голяма диамантена мина в света, носеща името Мир. Якутия се слави с богатството на своите недра - над 90% от елзамите и 40% от златото на Русия се добиват тук, и по-конкретно - в град Мирни се добиват 25% от диамантите в света.

.
Публикувано 01 Dec 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017