Архив новини Община Несебър

Община и НИКН синхронизират действия за създаване на най-добрите условия за опазване и управление на Стария Несебър


Още в първия работен ден, в който встъпи в длъжност, кметът на Несебър Николай Димитров проведе работна среща с доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, директор на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по въпроси, касаещи древния град и конкретно подробности, свързани с подготовката на Плана за опазване и управление на града на ЮНЕСКО. В процеса на разговора стана ясно, че общината и държавната институция ще синхронизират действията си за създаване на най-добрите условия за развитие на Стария Несебър - жив град и световна културна ценност. След задълбочен разговор с кмета и експерти от общината, арх. Кандулкова предложи да се направи едно предварително стиковане на подробностите около Общия устройствен план на общината, който е предоставен в няколко министерства за съгласуване, и Плана за опазване и управление на древния град, по който се работи в момента, за да може, освен по-бързо, по-точно и по-адекватно да се обхванат всички аспекти, по които проектите се застъпват и да се изгладят евентуални несъответствия преди финализирането им.

По време на срещата градоначалникът сподели, че заедно с проф. Тодор Кръстев, ръководител на екипа от специалисти, които работят по изготвяне на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър, са говорили за организиране на среща между експертите и обществеността, за да се въведат хората в посоките на плана в неговия работен вариант, а не представянето му като краен, завършен продукт. Същината на бъдещия разговор ще бъде да се разясни какво е замислено и какви са идеите за опазване и управление на стария град и да се чуят и мненията на хората за предвижданията на специалистите.

На финала на разговора гостите поздравиха кметът за спечеленото доверие от страна на съгражданите му, които са го избрали още един мандат да управлява общината. Арх. Кандулкова със задоволство отбеляза и фактът, че световната фондация „А. Г. Левентис” ще продължи да подкрепя Несебър в реализиране на неговите културни проекти.

На срещата на кмета с директорката на НИНКН арх. Йорданка Кандулкова, присъстваха още Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество”, експерти от общината, както и част от експертите, работещи по изготвяне на Плана на опазване и управление на Стария Несебър - арх. Галя Стоянова, ландшафтният архитект Даниела Гинчева и изкуствоведът Димитър Цветков..
Публикувано 06 Nov 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017