Архив новини Община Несебър

ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


Днес е денят на народните будители - общобългарски празник, честващ паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. За първи път празникът е отбелязан неофициално в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28-ми октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

На този ден ние, българите, отдаваме дължимото на хората и институциите, които са носители на благородната, но и отговорна мисия да създават, развиват и поддържат българската духовност, да генерират интелектуалния потенциал на нацията. Важна част от тях на територията на Община Несебър са 9-те училища, 10-те детски градини и Общинския детски комплекс, за чието функциониране местната власт създава отлични условия. Детските и учебни заведения са институции със съвременен облик – и като материално-техническа база, и като организация на учебно-възпитателния процес, гарантиращ възможността на подрастващите граждани на Несебър да получат качествено образование. Успешното развитие на образованието в общината е резултат както на всеотдайния труд на учителите, така и на загрижеността на общинската администрация, за която образованието е постоянен приоритет.

Една от последните прояви на грижата на община Несебър за поддържане на високо ниво на професионализъм в педагогическата колегия е организирания през миналата седмица обучителен семинар за учители на тема „Извършване на комплексно педагогическо оценяване от екипа в училището и изготвяне на индивидуална образователна програма на ученици със СОП”. Община Несебър е една от малкото, които организират квалификационни форми за учители на място. Чрез тази полезна практика ежегодно много преподаватели, работещи в общинските училища и детски градини, имат възможността да повишат квалификацията си, без да се откъсват от учебния процес. На 18-ти ноември предстои провеждането на обучение по БДП /Безопасност на движението по пътищата/ - за директори и учители от детските градини и училищата.

Безспорното мерило за успешно реализирана мисия на общинските детски и учебни заведения, разбира се, са постиженията на техните възпитаници. Един последните впечатляващи примери е присъствието на шестокласниците от СОУ „Любен Каравелов” – град Несебър, Самуил Лечев и София Коларова, на страниците на издадената в навечерието на Деня на народните будители книга „Успелите деца на България 2010” . Книгата се издава всяка година от фондация „Димитър Бербатов” - след номинации и класиране на деца, изявени в различни области. За втора поредна година Самуил и София, които като състезателна двойка по спортни танци представят успешно своя град на всички национални турнири, са класирани и включени в престижния списък на успелите деца на България.

.
Публикувано 01 Nov 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017