Архив новини Община Несебър

За пореден път ученици дискутират на тема: „Трафик на хора”


Ученици от ПГ „Иван Вазов” – Слънчев бряг, и възпитаници на ОУ „Г.Раковски” – с. Оризаре, взеха участие в дискусионна среща, наречена „Пътят на успеха не минава през трафика на хора”. Днешната проява бе по повод Европейският ден за борба с трафика на хора. Организатор на поредното тематично събитие, състояло се в професионалната гимназия, бе Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Несебър (МКБППМН). Психоложката Румяна Костова към консултативния кабинет на МКБППМН откри срещата с обсъждане на съдържанието на самата дума „трафик”. По-късно разделени в 2 групи учениците имаха възможност сами да определят признаците и причините за съществуването на трафик на хора. Диалогичността се запази и при дефиниране на чертите на жертвата и образа на трафиканта. Учениците бяха изтъкнали най-важните характеристики и на едната, и на другата страна. Думите им бяха експресивно допълнени и от две рисунки – едната, изобразяваща безпомощността на жертвата под формата на човек, затворен в куфар, вързан с вериги и със запушена уста, а другата илюстрираше безпардонността, жестокостта и чувството за господство, застинали в гримаса на трафиканта.

С два кратки филма, показващи начините за въвличане в трафик на хора, се запознаха учениците на двете училища, а веднага след това полезна и важна информация по темата предоставиха още Мария Берберова, наказателен съдия от Районен съд- Несебър, и Димо Димов - инспектор от „Детска педагогическа стая” към РУ на МВР Несебър.

Европейският ден за борба с трафика на хора- 18 октомври, е обявен през 2007 година по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини. За пета поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е престъпление, което потъпква основните човешки права и се определя като съвременна форма на робството. Информираността за рисковете може да предпази много хора..
Публикувано 27 Oct 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017