Архив новини Община Несебър

Утре е Петковден


На 14 октомври църквата почита преподобна Параскева или Петка Българска. В народните представи светицата е лечителка и пазителка от болести.

Св. Петка (Параскева) се почита като закрилница на децата, брака, семейството и плодовитостта. Народът отбелязва този ден като един от празниците, които бележат завършека на лятото, началото на зимата и края на земеделския и животновъден годишен цикъл. Затова народът казва: “На Петковден ралото да ти е под стрехата”. На празника стопаните се разплащат с наетите през лятото ратаи и овчари. На много места в събота преди Петковден се отбелязва Петковска задушница.

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. На обредна трапеза се слага овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.
Света Петка е родена през 11-и век в тракийския град Епиват на Мраморно море в семейството на заможни българи. Светицата отрано проявявала състрадание към бедните и желание да се посвети на Господ. След смъртта на родителите си тя раздала имуществото им на сиромасите и се оттеглила в малък храм в Иракли, за да служи на Бога. След пет години отишла да се поклони на гроба Господен в Палестина, а после заживяла отшелнически живот в Йорданската пустиня. Малко преди смъртта си, на преклонна възраст, се завърнала в родния си град. По време на царуването на Иван-Асен II през 1238 г. мощите й били пренесени в старопрестолния Търновград.

След падането на българската столица под османско иго, мощите на св. Петка Търновска били пренесени във Видин, а по-късно в Белград. Днес те почиват на румънска земя в град Яш, в храма “Три светители”.
Именници на 14 октомври са Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Петрана, Петра, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Утре, на Петковден, празник има и село Оризаре.

.
Публикувано 13 Oct 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017