Архив новини Община Несебър

Доброто сътрудничество с Фондация „Левентис” продължава


От 28 до 30 септември на посещение в Несебър бяха представители на Фондация „Левентис”: проф. Хараламбос Бакирдзис – експерт към Фондацията и г-н Борис Хаджиев – представител на Фондацията за България. Гостите бяха придружавани и от доц. Стефан Белишки, Председател на БНК на ИКОМОС.

При всичките си срещи в Община Несебър – с кмета на Общината г-н Николай Димитров, с Ели Кирилов – Директор на Дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество” и с г-жа Петя Кияшкина – Директор на Музей „Старинен Несебър” – гостите потвърдиха желанието на Фондация „Левентис” да продължи дейността си в Несебър. Както е добре известно един от най-успешните проекти, този за реставрация и консервация на църквата „Св. Стефан”, е реализиран със средства на фондацията под егидата на БНК на ИКОМОС.

Ели Кирилова запозна гостите с проектите за реставрация на църквите „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, както и с проекта за туристически маршрут „Вяра в Несебър”. Тези проекти бяха наскоро одобрени и получиха европейско финансиране. Гостите разгледаха проектите и изразиха задоволството си от перфектната работа на екипите. Проф. Бакирдзис изрази и надеждата си, че изпълнението на проектите ще започне в най-скоро време и че те ще бъдат реализирани по всички предписания.

В момента пред завършване е още един проект на Фондацията в Несебър. Тя финансира издаването на Пътеводител на Археологическия музей в Несебър. По време на посещението на гостите бяха уточнени последните детайли около издаването на книгата. Досега Фондацията е осигурила средства за фотографиране на експонатите, както и за превода на английски език. Предстои самото отпечатване на пътеводителя, в който с художествена фотография и кратка анотация ще бъдат представени 128 от най-ценните експонати на Несебърския Археологически музей.

Публикувано 03 Oct 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017