Архив новини Община Несебър

Несебър почете Независимостта на България


С тържествeно издигане на националното знаме под звуците на българския химн от вр. и. д. кмет на Община Несебър Виктор Борисов и общинския съветник Константин Лефтеров градът на ЮНЕСКО отбеляза на 22 септември 103-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Ритуалът започна в 10.30 часа на крепостните стени като за славните събития от преди век припомни Ваня Митева- учител по история в СОУ „Л. Каравелов”. „В този светъл и паметен за българската история ден искам да пожелая на всички вас да запазите своя патриотизъм и чувството си на гордост като наследници на едни велики българи!”, бяха поздравителните думи на Виктор Борисов. Финал на официалната част сложи празничния концерт на Обединена Общинска школа по изкуствата, който бе поздрав към всички присъстващи жители и гости на Несебър.

Независимостта на България е провъзгласена с МАНИФЕСТА НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската Освободителна война (1877-1878). До средата на април Великите сили (10 април - Англия, Франция и Италия, а на 16 април - Германия и Австро-Унгария) и балканските държави (7 април - Сърбия и Черна гора) признават Независимостта на България. С провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.
Обявяването на Независимостта на България е сред забележителните събития в новата българска история. Акт, който е резултат от процеси и действия, доминиращи в цялото българско общество. Кауза, която е успяла, защото политиците ни са действали като истински национални лидери, обединени около общата идея за Независимостта на България. Пример, че по големите въпроси с национално значение трябва да има обединение и на политически сили, и на обществено мнение.

Всеки българин с чувство на гордост трябва да запечата в съзнанието си тази дата, защото както Съединението, така и провъзгласяването на независимото Царство България, според думите на тогавашния министър-председател Александър Малинов, е "дело, чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси".

.
Публикувано 22 Sep 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017