Архив новини Община Несебър

Изящни творби на Тома Трифоновски ще гостуват в Несебър


Дванадесет изящни творби на Тома Трифоновски ще бъдат подредени в Дружеството на несебърските художници на 23 септември. В изложбата живопис, която ще бъде открита в 18 часа в петък, с по една творба ще участват приятелите му Йордан Кацамунски, Сули Сеферов, Хинко Хинков, Пламен Пенов, Йово Николов, Ива Владимирова, Светлин Русев, Цветослав Христов, Христо Христов, Райна Йотова, Зоя
Генова, Даниела Ненчева и Саша Игнатова. Естетите ще могат да се насладят на произведенията на изкуството до края на месеца, като галерията ще работи от 9 до 19 часа.

Тома Трифоновски се налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.

В началото на 70-те години критиката го забелязва с фигуралната композиция “Пеещи момичета”, за която получава първата си награда за живопис. Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина - Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Македония, Дания и Кипър.

.
Публикувано 20 Sep 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017