Архив новини Община Несебър

ВЪЛНУВАЩО ТУРНЕ НА НЕСЕБЪРСКА ФОРМАЦИЯ В ПОЛША И СЛОВАКИЯ


Преди броени дни от успешно турне в Полша и Словакия се завърна несебърската формация за автентичен фолклор „Незабравка”. Групата е част от съществуващия вече втора година в СОУ „Любен Каравелов” – Несебър, Клуб за автентичен фолклор „Традиция и фолклор”. Негов основател и ръководител е Андиопа Цветкова – преподавател в училището, хореограф – Десислава Червенкова, а консултант е известният хореограф Вълко Любенов. Клубът е създаден с цел да се популяризират автентичните образци на българската народна култура, нрави, традиции, обичаи, ритуали и музикално-танцов фолклор. Дълбоко убедени, че една нация оцелява, когато оцелява културата на народа й, ентусиазираните му членове проучват бита и душевността на българите в Несебър и съставните селища на общината.

За своето кратко съществуване клубът вече е постигнал сериозни успехи чрез своите участия на престижни форуми, а турнето в Полша и Словакия, което се осъществи с помощта на Община Несебър, не прави изключение в поредицата впечатляващи изяви на „Незабравка”.

По време на гастрола нашата формация изнася 7 концерта съвместно с местни фолклорни състави и група "Трепетлика" –Бургас. Ученици, родители и общественост в полските градове Рибник и Кендежин и словашкия град Вранов над Теплоу и техните околности се запознаха с характерните костюми, музика, песни и танци от различни етнографски райони на България. Децата гостуваха в домовете на свои връстници от фолклорната група "Прзигода” от град Рибник - Полша. По време на турнето, групата от Несебър разгледа Будапеща и Виена – две от най-привлекателните европейски столици, както и полските градове Рибник и Кендежин и словашкия град Вранов над Теплоу. Участниците посетиха 500-годишния манастир "Св. Анна", огромен античен театър, вулканичен кратер в Ополски район и замъка на Чехтице.

Вълнуващото пътуване до Полша и Словакия не само допринесе за популяризиране на българския фолклор, но направи възможно разширяване на сътрудничеството и културните връзки на Община Несебър с европейски градове и културни общности.


.
Публикувано 19 Sep 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017