Архив новини Община Несебър

30 филми за деца и юноши ще бъдат представени по време на „Арт амфора”


Децата и юношите на Несебър ще имат възможност да се запознаят с най-новите филми, предназначени специално за тях по време на фестивала „Арт амфора”, който официално бе открит вчера на сцената на амфитеатъра. До 22 септември градът на ЮНЕСКО е домакин на форума, в чиято конкурсна програма ще участват филмови и телевизионни организации от страните на Балканския и Евразийски региони в следните категории: игрални филми, анимация; документални филми, телевизионни програми, филми правени от деца.
Сред заглавията на филмите, които ще бъдат показани в дните на фестивала в читалище „Яна Лъскова”, са: ”Дървото на детството”, Русия, „Прави това, което би желал да правиш”, Молдова, „Панаир на куклите-2010”, България, „В търсене на щастието”, Сърбия, „Вече не е секретно”, Украйна. От тв игрите и програмите може да се видят „Един морков за два”, „Сам срещу времето”, „Голямото наводнение”, Германия. Входът за прожекциите е свободен.
На официалното откриване на XII я Балкански фестивал за филми и телевизионни програми за деца и юноши “Арт амфора” вчера приветствие отправи Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество” към Община Несебър. „Много е приятно и спокойно в Несебър – точно време за творчески срещи. Желая на всички много вдъхновение, ползотворно сътрудничество и много приятни емоции в най-романтичния град под слънцето!”, бяха част от думите на Ели Кирилова. След това бе представено и международното жури с председател Румен Николов, а финал на първата вечер от фестивала сложи рок концерт на група „Midnight” от Санкт-Петербург.Целта, която си поставя форумът е да координира усилията на представителите на филмови студии, телевизионни канали и международни институции от Балканските и Евразийски страни при производството и разпространението на филми и телевизионни програми за деца и юноши, да засили контактите и да създаде нови възможности за коопериране в тяхната съвместна дейност. В конкурсна програма на фестивала ще вземат участие 30 филма от 7 страни, сред които Германия, Грузия, Русия, България, Молдова и др.
Организатори на фестивала са Международна фондация Златна Амфора и Община Несебър, с участието на Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио, БТА, И.А.Национален филмов център, Съюз на българските филмови дейци, Руски Културно-Информационен Център и др. Председател на Организационния комитет на фестивала е изтъкнатият български кинорежисьор - академик Людмил Стайков. Форумът се провежда под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров.
Публикувано 19 Sep 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017