Архив новини Община Несебър

ДОМАШНИЯТ СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ В НЕСЕБЪР НАВЪРШИ ЧЕТВЪРТ ВЕК


В деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, Домашният социален патронаж в Несебър отбеляза четвърт век от своето съществуване. Празничното събитие започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Димитър. След това управителката Йонка Георгиева разказа историята на Домашния социален патронаж, като подчерта, че целта му е да реализира обществения ангажимент към възрастните хора и хората с увреждания, като ги подпомогне в тяхната естествена семейна среда. „Стараем се да компенсираме самотата и болката с внимание, добра дума или просто с изслушване. Вече 25 години Домашен социален патронаж дава вяра на нуждаещите се възрастни хора, че не са сами и че могат да разчитат всеки ден на топла храна, добро обслужване, внимание и разбиране.”, сподели още тя. Малко след това даде думата на кмета на Несебър Николай Димитров, който припомни, че Община Несебър е една от малкото със социално ориентирана политика, като водещ фактор и приоритет в управлението й са добрите условия за живот на всички възрастови групи от населението. Градоначалникът не пропусна да благодари на всички служители на Домашния социален патронаж за всеотдайността, старанието, професионализма и разбирането към нуждите на хората, за които се грижат ежедневно. На финала на словото си той пожела нито един миг от своето съществуване да не губим своите вяра, надежда и любов, а всяко действие да бъде продиктувано от мъдро решение. Уважение към работата на дългогодишни и настоящи служители на Домашния социален патронаж кметът изрази с връчването на грамоти на Йонка Георгиева, Пенка Терзиева, Тинка Янчева, Кирил Софийков, Тодорка Контева и Златка Шопова.

Поздравления по случай 25–а годишнина от съществуването на патронажа поднесоха Господин Митев, директор на ДДУИ „Свети Стилиян Пафлагонийски” – Кошарица, и Дима Георгиева, директорка на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца със специални потребности. Специални благодарности за грижите и вниманието, за всеотдайността в работата им, отправи към всички служители и Султанка Темелкова, която се ползва от услугата. Празникът продължи с песенен поздрав от деца от Общински детски комплекс и китка народни танци, поднесени от възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата.
По-късно гостите, сред които и бившият кмет Васил Киров, по времето на който е създаден Домашният социален патронаж, заедно с кмета Николай Димитров, разгледаха материалната база.

Домашният социален патронаж е създаден през 1986 г., като за първи път 31 жители на Несебър получават в дома си топла и питателна храна. Кухнята се помещава в Общински стол в старата част на морския град. От 1990 година капацитетът е увеличен на 70 души, включени за обслужване са възрастните хора и хора с увреждания от с. Равда. От 2008 г. по предложение на Общинска администрация и с решение на Общински съвет капацитетът се завишава от 70 на 150 души, а в началото на следващата година общината предоставя нова кухня оборудвана по съвременните изисквания, в новата част на Несебър на ул.” Любен Каравелов”. През 2009 година се открива нова линия за обслужване на селата Тънково, Оризаре и Гюльовца. Общината осигурява микробус за разноса на храната. Поради многото запитвания от страна на жителите на другите съставни селища, необхванати от услугата, по предложение на Общинската администрация и с решение на Общински съвет се завишава отново на капацитета от 150 на 220 души. Обхванати са гр. Св. Влас, с. Кошарица и к.к. „Слънчев бряг”. Закупен е и микробус за обслужване на хората от тази линия. Последното подобрение на услугата е от 1 септември тази година, от когато е решено транспортните разходи за разноса на храна да бъдат намалени за отдалечените селища, като в таксата ще се включва само горивото за разноса в населеното място. Така Община Несебър откликва адекватно на нуждите на хората от третата възраст и хората с увреждания от доставяне на храна и обслужване, без да се откъсват от обичайната домашна среда. В изпълнение на социалната си политика общината продължава да работи за подобряване качеството на съществуващите социални услуги, както и за разкриването на нови алтернативни форми на социално обслужване.
Публикувано 18 Sep 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017