Архив новини Община Несебър

Днес честваме Съединението на България


По случай 126 – годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред крепостните стени на стария град кметът на Несебър Николай Димитров и общинският съветник Константин Лефтеров издигнаха националното знаме под звуците на българския химн. Малко преди това Златин Чаушев от отдел „Култура” към общината припомни делото на предците ни, което е най-безспорното събитие в националната историческа памет и е един от малкото моменти в нашата история, когато сме били единни пред предизвикателствата на времето. След това за жителите и гостите на Несебър поздрав по случай празника поднесе професионална танцова формация „Месембрия”.

Съединението определя съдбата на България за векове напред. То е подготвено от редица важни събития преди него - от българското Възраждане, от борбата за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшества Руско-Турската освободителна война. Съединението стои в началото на други последвали исторически събития, сред които е обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г.

Съединението дава урок на Великите сили, на държавите, които със своето влияние, със своята военна и икономическа мощ определят хода на историческото развитие. Българският народ дръзва да обяви и да защити своето право сам да се разпорежда със съдбата на отечеството и категорично отхвърля чуждия диктат и външните внушения.shestiseptemvri

.
Публикувано 06 Sep 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017