Архив новини Община Несебър

Хидрокупа „Несебър” 2011
Национален турнир по авиомоделизъм за радиоуправляеми водосамолети през уикендаВ предстоящите събота и неделя – 3 и 4 септември в Несебър
ще се проведе за пети пореден път уникално за страната спортно състезание - Национален открит турнир по авиомоделизъм и авиошоу- Хидрокупа „Несебър” 2011. Това е първата и единствена у нас спортна проява от подобен вид за радиоуправляеми моторни модели на самолети-хидроплани и хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност, подобно на своите прототипи-водосамолети.

Националното състезание се провежда за 5 път в цялата 60-годишна история на авиомоделния спорт в България. Първият турнир-„Хидрокупа” 2007 г., беше организиран и проведен също от моделистите на територията на Община Несебър.Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано от Спортен моделклуб - Несебър с председател на УС на Клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир „Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МС със статут на държавно първенство с международно участие през всички предходни години.
Радиоуправляемите модели на самолети са сложни технологични машини, съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели. Един обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка често струва повече от 1000 лв. Стойността на по-добрите модели, с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Авиомоделистите-пилоти трябва да са отговорни личности. Летящият с около 80-120 км/час авиомодел с маса 5- 6 кг., поверен на ръцете им, при неблагоприятни обстоятелства би могъл да бъде и опасен за околните наблюдатели снаряд, затова дисциплината и точността са отличителни черти за добрите пилоти. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление, изискват тънкото им владеене.Организаторите на Хидрокупа „Несебър” 2010 канят всички граждани, моделисти и фенове на авиацията и на техническите спортове от Община Несебър, региона и страната на откриването на състезанието на 3 септември, събота от 9.00 ч. , на Хидрополигона на Спортния моделклуб на южния бряг на язовир „Порой” /Оризарски /.
Посоките към турнира ще бъдат обозначени с табели "АВИОШОУ”.

За допълнителна информация-портал за авиомоделизъм :
http://rc-bulgaria.com/


http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=1651.0
http://rc-bulgaria.com/index.php?topic=1403.0
Публикувано 30 Aug 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017