Архив новини Община Несебър

За десети път Несебър е столица на меда


В съботния ден на площад „Месамбрия” в стария Несебър бе даден официалният старт на юбилейното десето издание на Международния фестивал на меда. Събитието откри главният инициатор –Кирил Киров, а тържествен водосвет отслужи отец Петър от храм „Св. Успение Богородично” в стария град. Приветствие и пожелание за силно и успешно представяне отправи кметът на Несебър Николай Димитров, който не пропусна да отбележи, че сладкият форум придава особен чар на града и много от гостите и туристите го очакват с нетърпение. След това Яна Григорова, Мартин Колев и Йоана Николова - солисти от вокална група „Морски звездички” към ОДК - Несебър, поднесоха букет от песни, специален поздрав към всички присъстващи.


Малко по-късно в съботния ден по инициатива на Кирил Киров пчеларите избраха своя „Царица на меда” за 2011 година. Това е Теодора Тодорова от град София, заместник-председател на Сдружението на жените-пчеларки в България, регистриран земеделски производител, която обработва 150 кошера. Бяха раздадени и много други традиционни награди - за най-добре аранжиран щанд, за принос за популяризиране на пчеларството и др. Присъдени бяха плакети на дългогодишните участници на фестивала на меда в Несебър. Беше връчен официален плакет на Община Несебър, представена от кмета Николай Димитров, за помощта по осъществяването на поредния фестивал на меда.

Сладкият форум ще продължи до 6 септември. Дотогава по улица „Месамбрия” в стария град над 60 производители ще предлагат различни видове мед и изключително ценните за здравето пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Посетителите могат да си купят екологично чист и здравословен мед, а специалистите ще ги научат как да го разпознават. Организатори на събитието са Община Несебър и Общински Съюз по Пчеларство.


.
Публикувано 28 Aug 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017