Архив новини Община Несебър

Васко Кръпката откри второто издание на „АртЕмона”


С водосвет за здраве, отслужен от отец Петър от несебърския храм „Св. Успение Богородично” и протодякон Любомир Братоев, на 17 август бе открита „АртЕмона”. Артистичното събитие, което се провежда за втора поредна година, събра в двора на манастира „Св. Никола” в китното несебърско село над 300 души. Към службата се присъединиха още свещеноиконом Антон Илиев от Велинград и дякон Александър от София. След тържественото откриване празничната програма продължи с концерт на Васко Кръпката, който зарадва всички гости и жители на с. Емона. Идеята за провеждането на подобен културен форум е на изкуствоведа Марина Гачева, която и тази година е организатор на събитието.

„Идеята ни за благородната инициатива се роди преди няколко години. Искахме да възстановим църквата при манастира „Св. Николай Мирликийски” и така решихме да организираме през лятото седмица, наречена „АртЕмона”. В нея с различни артистични инициативи се включиха музиканти, художници и писатели, като след миналогодишното издание успяхме да съберем близо 8000 лв. Те бяха вложени в реставрацията на храма и в укрепване на основите му. Щастлива съм, че тази година виждам отново много наши приятели от Несебър, Обзор, София, които се присъединиха към това важно за нас събитие. Очаква ни още много работа, докато храмът бъде напълно реставриран, но това само ни амбицира още повече”, сподели Марина Гачева.

Още в първата вечер от „АртЕмона” бяха събрани над 2000 лв. Културният форум продължава до 22 август, като в програмата са включени концерти на Тони Димитрова, пианиста Васко Пърмаков и други инициативи.

Публикувано 19 Aug 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017