Архив новини Община Несебър

Концерта от цикъла”Съзиданието и паметта-пътя на града” - I част”Народна култура”


Галерия снимки „Съзиданието и паметта – пътя на града” Празник на Несебър 2011


Никой не може да представи своя град така както хората влюбени и живеещи в него. Културният продукт „Съзиданието и Паметта - Пътя на Града” I част „Народна култура” имаше за цел да подреди в един пъстър пъзел най-яркото от народната култура и да даде представа за богатата душевност и яркото съзидание на всички етноси обитавали през хилядолетията малкия полуостров.

С протегнатия си като ръка провлак Несебър не само се е хванал за сушата , а и за нашите сърца и души и се е превърнал в обетована земя на нашето възхищение, а и на всички докоснали се някога до него. Именно за това преклонение пред прелестта, опиянението от чара на историята и отговорността пред България и света да се опази единствения град обект на Световното културно-историческо наследство - пяха, танцуваха и свиреха самодейците от ФФ „Българка”, „Македонка”и Хора за гръцки песни „Месамбрия” към читалище „Яна Лъскова”, децата от ООШИ и ансамбъл „Слънчев бряг”, както и нашите гости от Нова Месембрия, Гърция.

В представените тракийска, македонска, гръцка и съвременна фолклорна картина се показа художественото богатство и вярност към традициите, силата на вярата и щедрата , милостива и всеопрощаваща душа на българина , стана ясно как паметта възпитава и как потомците на бежанците от Беломорска Тракия и Македония са възпитани в родолюбие, следвайки най-заразителното – личния пример на дедите си.

Свързващите текстове между картините в една емоционална , импресионистична форма разказваха за Несебър през вековете, за силата на красотата , вярата и любовта. Именно те са съзиданието , което ни позволява да сме оптимистични за бъдещето.

И ако още се случват чудеса , то тази вечер в мига на поднасяне копие на Чудотворната икона на Богородица за Президента на Гърция и храма в Нова Месембрия , присъстващите можеха да почувстват как два народа от двете страни на барикадата , емоционално и духовно се прегърнаха, обединени от вярата и християнската си същност и доказали , че първо са човеци , а после вече представители на различни етноси.

И финалът с песента за Несебър на нашите автори Панайот Катрафилов и Димитър Митов , беше един апотеоз на общата ни обич към града, благословен от всички богове.

Силата на въздействието на спектакъла е резултат от високата художествена стойност на авторския сценарии на Златин Чаушев. Със силата на словото той нарисува живи картини на Несебър през вековете.Увлекателните текстове водиха зрителите в света на реалното и митичното, така като боговете свише водят Несебър през дигите на времето.Реални, но малко известни на широката публика факти от историята на полуострова завладяха умовете и сърцата на несебърци и им дадоха възможност да погледнат по-широко на универсалните ценности на много поколения, живели на това място.Като в увлекателна приказка за красивото и доброто Златин Чаушев изкристализира поуката за приказката Несебър: „ Несебър е къс от рая, за който се борят, умират, но дишат и творят поколения наред.”

Спектакълът стана възможен и благодарение на труда на Миглена Щерионова и Ева Кирова от читалището, на труда на сърцатите ръководители на хоровете-Вяра Александрова и Дафина Налбантова, на хореографските решения на Данислав Кехайов, на певците и танцьорите, който взривиха публиката.
Публикувано 17 Aug 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017