Архив новини Община Несебър

ЗВЕЗДИТЕ НА НЕСЕБЪР ПЯХА СЪС ЗВЕЗДИТЕ НА БГ РАДИО
КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ПОДАРИ КОПИЕ НА ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА ГРЪЦКИЯ ПРЕДИЗЕНТ

„Съзидането и паметта – пътят на града”, под този надслов протече тазгодишният празник на Несебър 15 август. Така се казваше най-зрелищният концерт на вечерта, който беше разделен на две части. Първата обедини българска и гръцка народна култура и пресъздаде пред публиката в препълнения Амфитеатър нравите и обичаите на двата народа. Във втората част от концерта на сцената се качиха звездите на Несебър заедно със звездите на БГ радио Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Марияна Попова и Стефан Митров. Талнтливите изпълнители от Несебър пяха в дуети с известните имена от българската популярна музика и заедно направиха един невероятен и запомнящ се концерт, в който за пореден път доказаха, че са не само изключително талантливи млади хора, но и че могат още по-силно да заблестят сред тези известни на всички изпълнители и наравно с тях да забавляват хилядната си публика.

Гръцките изпълнители от първата част на концерта бяха и специални гости на Несебър по случай неговия празник. Те са потомци на хората създали града на ЮНЕСКО и преселили се по-късно в Гърция, където основават своя град Неа Месембрия. Преди няколко месеца, чудотворна икона на „Св. Богородица – Владетелка на живота” напусна своя дом – църквата „Св. Успение Богородично” в Несебър, за да гостува на жителите на гръцкия град. В Неа Месембрия светицата беше посрещната с изключителни почести и благоговение от хиляди хора, които по-късно я съпроводиха обратно да дома й в Несебър. Поради изключително големия интерес към светинята, от страна на гърците, Община Несебър реши да направи специален подарък - копие на чудотворната икона, което кметът Николай Димитров поднесе на своите гости по време на съвместния концерт, с думите: „Това копие на чудотворната икона на „Св. Богородица – Владетелка на живота” е за храма в Неа Месембрия. Нека светинята бъде спомен за онова, което вашите предци на времето са оставили в Несебър, в Месемврия, както се е казвал тогава градът, нека тази икона да ви пази и закриля. А аз ви уверявам, че ние като наследници на този град ща продължаваме да пазим и развимаме, неговите ценности и култура”

Копие от чудотворната икона беше изработено и сециално за президента на Гърция Каролос Папуляс. „От мое име и от името на всички жители на Несебър, поднасям тази икона на президента г-н Папуляс, за да знае, че тук, в Несебър, също има дух от Гърция” бяха част от думите на градоначалника Николай Димитров. Кметът допълни още, че както всички знаят иконата „Св. Богородица – Владетелка на живота” е чудотворна, защото е помогнала на много жени да получат най-големия си дар – отроче. И именно защото иконата има силата да помага, градоначалникът и всички жители на Несебър я поднасят на гръцката държава и на гръцкия народ, за да може светинята да извършва чудесата си и там и да помага на всички гърци в трудни лични и държавни моменти.

В отговор гръцките гости не скриха вълнението си от този ценен дар, както и от срещата с хората, населяващи града на техните предци. Те споделиха, че това е един изключително добър повод, българският Несебър и гръцката Неа Месембрия да се съединят в едно.

Емоционален, пъстър, весел, уникален, това са малкото епитети, които могат да опишат тазгодишния празник на Несебър – 15 август. Хиляди хора от страната и чужбина буквално пренапълниха старинния полуостров вчера, за да се насладят на амбициозната и уникална празнична програма, организирана от Община Несебър. По традиция вечерната част от празника започна с парад на мажоретни състави, който изпълни провлака, свързващ новата и старата част на града и още в началото внесе много празничен и емоционален заряд.

За първи път тази година, специален поздрав за деня на Несебър отправиха общините Поморие и Созопол, които изнесоха своите празнични концерти на сцената на крайбрежния булевард. Детски празник „В света на приказките” в Южния парк; спектакъл на мажоретните състави на площад „Месембрия”; концерт с духова музика пред крепостните стени; изложба в църквата „Св. Йоан Алитургетос”; изложба, разкриваща работата на доброволците по случай празника, на Вятърна мелница; концерти на още три сцени – почти нямаше място в целия град, което да не е завладяно от празничното настроение и да не зарежда с него всеки минувач.

В края на празничната вечер кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави всички присъстващи по случай 15 август, като им пожела най-вече да са здрави и винаги закриляни от Божията майка. Веднага след това огромната тълпа притихнаха в очакване на най-зрелищното събитие за вечерта – уникалното светлинно шоу. Истински парад на светлината, звуците и цветовете се разкри пред очите на празнуващите и сложи блестящ край на този християнски, духовен и градски празник.

Галерия снимки „Съзиданието и паметта – пътя на града” Празник на Несебър 2011


prvecher

.
Публикувано 16 Aug 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017