Архив новини Община Несебър

ЦИК ще реши за длъжностите в Общинската избирателна комисия за местните и президентските избори


Централната избирателна комисия ще има последната дума по спора за длъжностите в комисията за местните и президентските избори в Община Несебър.

Двата тура от консултации се оказаха недостатъчни за определяне на ръководните длъжности в Общинската избирателна комисия /ОИК/. На 8 август изпълняващият длъжността кмет на Община Несебър Иван Гургов покани на консултации упълномощените представители на партиите и коалициите: ГЕРБ, Коалиция за България /КБ/ ,Синя коалиция/ СК/ и НДСВ, за да бъдат проведени консултации за избор на състав и ръководство на ОИК за вота на 23 октомври, когато ще се проведат местните и президентските избори.

Съгласно Изборния кодекс и решенията на Централната избирателна комисия /ЦИК/ в консултациите участват представители на парламентарно представените партии и коалиции, както и тези, които имат избрани депутати в Европарламента.

Както в първия, така и във втория тур - на 9 август, до споразумение за ръководните длъжности-председател, зам. - председател и секретар на ОИК, не се стигна. Съгласно броя на жителите на Oбщина Несебър квотата на ГЕРБ е 8 души, на КБ и ДПС - по 3, на Атака, СК и НДСВ – по 1. Изхождайки от тези квоти представителите на КБ и ДПС предложиха председателското място по право на ГЕРБ, а за своите представители - длъжностите на зам.-председател и секретар. Към тези места обаче интерес проявиха и от ГЕРБ, Атака и НДСВ.

На 9 август се проведе втори кръг консултации, но на тях се явиха само представителите на КБ и ДПС и те на практика не се състояха. По този начин, заради липсата на постигнато споразумение за ръководните длъжности в ОИК, последна дума ще има ЦИК. Протоколите от двата тура консултации вече са изпратени до нея и тя трябва да се произнесе в срок до 18 август.


.
Публикувано 12 Aug 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017