Архив новини Община Несебър

Пол Уинтър на посещение в Несебър
Пол Уинтър в Несебър

Пол Уинтър посещава за първи път България по покана на Международната лятна школа за народна култура, изкуства и занаяти „Славянски път”, която работи на територията на Община Несебър. По време на престоя си в България, Пол Уинтър ще зарадва публиката с два концерта едият от които на сцената на античния театър на 30 юли 2011 г. от 21:00 часа., а другия на 1.08.2011г. във Велико Търново. Ще има творчески срещи с участниците в Международната лятна школа за народна култура, изкуства и занаяти „Славянски път”, ще се срещне с представители на организацията за защитата на птиците в България и ще посети защитените местности в Емона.

Музикалната сфера на Пол Уинтър обхваща както световната културна традиция, така и използване на необичайни гласове, които той представя като „великата симфония на Земята”. Неговите гастроли и звукозаписни експедиции са го отвели в 37 различни страни на шест различни континента, където той е пътешествал с мулета, коне, кучешки впрягове, гумени лодки, параходи и др.

Историята на Пол Уинтър започва в гр.Алтун, щата Пенсилвания, когато още на 5-годишна възраст започва да свири на барабани, пиано и кларинет, а в четвърти клас се „влюбва” в саксофона. По-късно в Северо-Западния университет в Чикаго, Пол Уинтър сформира джазов секстет, който през 1961 година подписва договор с легендарният продуцент на компания „Колумбия Рекърдс” – Джон Хамонд. Това се случва непосредствено след победата на Пол Уинтър на Международен фестивал през същата година, а през 1962год., секстетът е изпратен за шест месеца като официален пратеник на САЩ в 23 страни от Латинска Америка. Това е една от първите групи, която използва ритми от Ботсвана в своя репертоар. Тази група е и първата джаз група, официално поканена от Джаки Кенеди да свири в Белия дом.

Бразилия става втори дом за Пол Уинтър. Вдъхновен от бразилските китари и музиката на Вил Лобус, той създава нова формация „Пол Уинтър Консорт”. Сформираната през 1967 година група става музикална лаборатория за любимата музика на Пол Уинтър от целия свят. Самият той казва, че е заимствал идеята за названието „Консорт ” от шекспировото време: „Така са се наричали ансамблите от домашния театър на кралица Елизабета, които причудливо съчетават духови, струнни и ударни инструменти – така, както и аз исках да ги съчетая в нашия съвременен Консорт”.

Когато през 1968г., той за първи път чува песните на китовете и воят на вълците, у Пол Уинтър съзрява идея, която по-късно намира приложение в издадените от него албуми „Музиката на Земята”. Това са записи на звуци от живата природа, преплетени с класическа и етническа музика, насложени върху спонтанния дух на джаза, което придава на музиката на Пол Уинтър уникалност и очарование.

Осемкратният носител на „Грами”, обикновено прави своите записи на сред „природната” студия на гората, или в натуралната акустика на Големия каньон, в основите на големите готически катедрали „Св. Йоан”- Ню Йорк.

Пол Уинтър е изнесъл повече от 2000 концерта в най-големите зали на Америка, Европа и Азия:Белият дом във Вашингтон, пустинята Негрев в Израел, Дворецът на принцовете в Япония и други.

В знак на признателност за неговия принос към опазване и пропагандиране на живата природа Пол Уинтър получава награда от ООН и почетен знак за защита на околната среда, медал от Организацията за защита на животните на САЩ и други награди.

В последните години Пол Уинтър изучава пътят на прелетните птици, местата на тяхното установяване и гнездене. Когато се намира на такива места, той неизменно дава и концерти в подкрепа на опазването на околната среда..
Публикувано 29 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017