Архив новини Община Несебър

Равда празнува днесРавда отбелязва своя празник в деня на Света Параскева – 26 юли, по името на храма в селото. Преподобномъченицата Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, Св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата.

История на с. Равда

Първите писмени сведения за Равда, като датирана селищна единица, са от началото на XVI в., но находките открити в околностите на Равда, говорят за развит поселищен живот още в древността. Освен стари погребения от V век пр. Хр., около селото са намерени монети и битова керамика , а каменната котва открита пред равденския нос говори и за развитото корабоплаване.
От 1924г., селцето е обитавано от българи и гърци. След спогодбата Маллоф-Кафандарис, част от жителите на Равда се изселват в Гърция. На тяхно място тук са настанени българи от Солунската низина, които продължават да се занимават с традиционните си селскостопански дейности.
Съществуват няколко легенди за името на селото. Една от тях разказва, че някога на брега на морето имало малко селце, в което живеела бедна, но много красива девойка на име Равдалина. Бог Нептун се влюбил в нея и поискал да я отведе със себе си в дълбините на морето, но девойката отказала да го последва. Разгневеният Бог решил да я накаже, като разруши селцето й с огромни вълни и отведе девойката на сила. Веднага стихия се врязала в брега и образувала многобройни заливчета. Селцето като по чудо оцеляло, а девойката останала невредима. Нарекли го Равда – на името на гордата красавица.

През 60- те години на миналия век, с построяването на детските почивни бази, Равда бележи нов етап в своето развитие. Притока на много деца и студенти от цялата страна и чужбина, както и близостта на селото до световно известните курорти – Слънчев бряг и Несебър – превърнаха Равда в известна и предпочитана туристическа дестинация за хиляди наши и чуждестранни туристи.

От 20 часа днес на площада пред кметството в Равда ще се състои празничен концерт.

.
Публикувано 26 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017