Архив новини Община Несебър

Илинден е!


Днес християнската църква почита паметта на Свети Пророк Илия. Той се тачи като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей е един от двамата най-велики старозаветни пророци. Името на светеца означава Сила Господна. В християнските митологични представи при подялбата на света на св. Илия се паднали "летни гръмотевици, летни трескавици"; св. Илия ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата; светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята, или огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, той дава дъжда и росата.

Заради силата която притежава го наричали още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от народа летни празници. Тогава празнуват и кожухари, самарджии, фурнаджии, защото пророкът е техен покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд. Правят се курбани за здраве и големи общоселски събори.

На 20 юли с. Баня отбелязва своя празник. Жителите на селото смятат св. Илия за свой закрилник и още през далечната 1887 г. издигат църква в негова чест. Храмът „Св. Пророк Илия” е най-старата сграда в Баня и една от най-старите църкви в Сливенската епархия. Празничния концерт днес в селото ще започне от 19.30 часа на площада.
.
Публикувано 20 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017