Архив новини Община Несебър

ФЕСТИВАЛ НА ДРЕВНА ИНДИЯ РАТХА ЯТРА НЕСЕБЪР 2011


Изживей удивителна Индия!

На 22 юли фестивален Несебър ще приюти и представи Фестивал на Древна Индия – РАТХА ЯТРА Несебър 2011. Събитието ще се проведе на сцената на крайбрежния булевард до луна парка в новия Несебър. От 18:00 ч. фестивалът ще започне с цветната еуфория от двучасово традиционно музикално шествие през улиците на стария Несебър.

Официалната програмата от 20:30 часа ще представи класически индийски изкуства. Гостите ще се потопят в атмосферата на мистична Индия посредством древния музикален стил баджан. Кулинарна демонстрация ще грабне сетивата, за да представи вкусната и здравословна индийска кухня. Увлекателна лекция ще даде ключа към себепознанието през призмата на ведическата култура. А драматично и стрийт изкуство ще обогатят програмата на фестивала.

Фестивалът Ратха Ятра е религиозна церемония, посветенa на Бог Джаганат – Господарят на Вселената. Той има многовековна история – провежда се от най-дълбока древност в Джаганат Пури, град в щата Ориса, Индия. В авторитетните свещени писания е описан като празник с важно културно значение, тъй като ни помага да си припомним своята истинска духовна същност и да възстановим взаимоотношенията си на любов и преданост с Върховния Бог.

Вечният духовен образ на Бога не може да бъде видян с материални сетива. Затова Той благосклонно се явява във форма за обожание (“арча-виграха”) – скулптурно изображение, което не се различава от Него. В колесница, представляваща храм на колела, Бог Джаганат шества по улиците на града. Процесията преминава под звуците на съвместно възпяване на светите имена на Бога в съпровод на автентични музикални инструменти.

Свещените писания потвърждават, че тази церемония има неизмерим благотворен ефект за участниците в нея, случайните минувачи и обществото като цяло.За живеещите извън Индия, възможността да участват във Фестивала Ратха Ятра се свързва с името и дейността на А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада (1896-1977г.). Благодарение на своята принадлежност към ведическата култура и задълбочените си познания по санскрит, той е съумял да представи по великолепен начин пред най-широка аудитория литературната класика на древна Индия.

Международното общество за Кришна-съзнание (ISKCON), основано от А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада през 1966 г., провежда този фестивал навсякъде по света. Всяка година улиците на Ню Йорк, Лондон, Париж, Лос Анжелис и много други градове се изпълват с празнуващи хора. В Сан Франциско Ратха Ятра има такъв успех, че е обявен за официален празник на града.

.
Публикувано 20 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017