Архив новини Община Несебър

НЕСЕБЪР – 55 ГОДИНИ ГРАД – МУЗЕЙ


Днес -18 юли, се навършват 55 години от публикуването на Постановление N 243 на МС от 18 юли 1956 г., с което Постановление Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение. Това е първият държавен акт, който обръща специално внимание на древния град и на неговия голям потенциал като туристически и курортен център, като средище на културен туризъм.

И макар интересът към Несебър и неговите паметници да датира още от началото на 19 век, все пак истинското системно изучаване на старините на града, както и основните дейности по реставрацията и консервацията в града, започват именно след излизането на това Постановление.
Следват години на интензивни археологически проучвания в града, извършвани от изявени български археолози. Разкриват се сгради от елинистическата епоха, проучват се крепостните съоръжения на античния и средновековния Несебър. Само месец след излизането на Постановлението, през август 1956 г. е открита и първата музейна експозиция в Несебър. Тя е малка, разположена е в църквата “Св. Йоан Кръстител”. Но Музеят в Несебър вече се е родил и бързо започва да расте и да укрепва.

Пак по това време започват и мащабни консервационно-реставрационни работи на крепостните стени, църквите, стенописите в тях, възрожденските къщи. Нараства многократно числото на декларираните паметници на културата с национално и местно значение. Всичко това съвсем закономерно довежда до международното признание. На своята декемврийска сесия през 1983 г., проведена в град Флоренция, Италия, Комитетът за световно наследство вписва Несебър в списъка на Паметниците на Световното културно и природно наследство. Така Несебър става един от седемте български паметника – световно наследство и единствения град в България, вписан в този престижен списък. От 1992 г. Несебър става член и на Организацията на градовете световно наследство..
Публикувано 18 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017