Архив новини Община Несебър

ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЩЕ РЕШАВАТ ЗАЕДНО ПРОБЛЕМИТЕ НА СТАРИЯ ГРАД
Държавата, заедно с Община Несебър ще решава наболелите проблеми, свързани със Стария град. Институциите ще си подадат ръка, за да могат натрупалите се с годините неуредици да бъдат преустановени и Стария Несебър да придобие полагащия му се облик на град-паметник, част от световното културно наследство на човечеството. Това бе решено днес на съвместна среща в Министерски съвет между Министър-председателя Бойко Борисов, Кмета на Община Несебър Николай Димитров, Министъра на културата Вежди Рашидов, неговият заместник д-р Тодор Чобанов, Министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и жители на Стария Несебър. Присъстващите споделят мнението, че във времето са се генерирали доста конфликтни ситуации, които са резултат от бездействието на различни институции в продължение на десетилетия. Сега трябва да се сложи край на хаоса и древният град-паметник да се управлява по единни и установени правила, които да гарантират запазването на историческото богатство и да му върнат славата на един от най-ценните туристически обекти в Европа и света. За да бъде осъществена тази идея, правителство и община започват да действат в пълен синхрон, в интерес не само на местните граждани, но и на цялото българско общество.

Днес, в Министерския съвет, кметът Николай Димитров представи пред премиера Бойко Борисов документи, доказващи, че:

1. Старият Несебър има действащ Подробен устройствен план и проект за обновяването му.
2. Общината е една от най-активните по усвояване на пари от еврофондовете..
3. Общината сама финансира изготвянето на План за управление на Стария Несебър, което по закон е задължение на Министерството на културата.


Доказателствата за всичко това се съдържат в документи, които Кметът, началникът на „Европроекти” и специалисти от отдел „ТСУ” на Община Несебър ще представят на пресконференция в четвъртък от 11.00 часа в зала „Мелсас” на морския град. На пресконференцията, медиите ще бъдат запознати с подробности от срещата в София, където се обсъждаха няколко варианта за управлението на Стария Несебър. Един от тях е той да се обособи като отделна квартална единица в общината. Кметът Димитров ще проучи правните възможности и ще докладва за тях на сесия на Общинския съвет..
Публикувано 13 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017