Архив новини Община Несебър

Откри се Международна лятна школа за народна култура, изкуства и занаяти "Славянски път" в Несебър


С концерт-презентация на 07.07.2011г. на Амфитеатъра в Стария град бе представена дейността на Международната лятна школа за народна култура, изкуства и занаяти «Славянски път», работеща на територията на община Несебър през това лято.

Нейната основна цел е да изследва, съхранява и развива народното творчество на България, Русия и другите славянски народи. Да издига престижа и популярността както на традиционната народна култура, така и на изпълнителското майсторство на отделните й представители. Да подпомага междукултурните връзки и музикалното образование, оказвайки методическа помощ на различни музикални колективи и изучавайки опита на държавните и частни, в това число международни програми, да подпомага укрепването на националното самосъзнание, усъвършенстването на националното изкуство на многобройните славянски народи и народности.

Школата си поставя за цел да стане една от опорните точки, където да се утвърждават принадлежността и привързаността на новите поколения към исторически създалите се форми на славянска култура в тяхното богато многообразие.
В концерта участие взеха:

- Ансамбъл за фолклорна музика «Веснянка» от гр. Пушкино, Московска област, с ръководител Елена Оленева;
- Детска фолклорна студия «Верба» и Фолклорен ансамбъл «Векша» от гр.Красноярск, с ръководител Ирина Черноусова;
- семейният дует-Луиза и Джазиля Сурметови от гр.Тюмень;
- група «Свободный стиль» и група «Краля и компания» от театър за танци «Весна», гр. Новокузнецк, Кемеровска област, с ръководител

Олга Максимова;
- Нина Рахманова от гр. Муравленко;
- Нина Гаврилова от гр. Новий Уренгой;
- Обединена общинска школа по изкуства – гр.Несебър с директор Данислав Кехайов

Поздравление към всички участници и пожелания за успешна работа поднесоха : г-жа Ели Кирилова, Директор на Дирекция „Култура, образование и международни отношения” при Община Несебър, Вице-президентът на Руския фолклорен съюз - композиторът Вячеслав Асанов, Председателят на Управителния Съвет на школата «Славянски път» Данислав Кехайов и Главният секретар на школата Александър Мосунов. Те връчиха дипломи на лауреатите от провелия се в рамките на школата конкурс и почетни дипломи на изявени ръководители и преподаватели.

Концертът завърши с българско хоро, на което редом с изпълнителите от ООШИ танцуваха и всички други участници от втора смяна на Международната лятна школа за народна култура, изкуства и занаяти «Славянски път» и по този начин показаха какво ново са научили от участието си в нея.

Школата продължава своята работа с още три творчески смени, а жителите и гостите на град Несебър ще имат удоволствието да се насладят на концертите на световноизвестни изпълнители като Пол Уинтър и Флавио Сала.
Публикувано 11 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017