Архив новини Община Несебър

Смелчаци мерят сили в най-дългия плувен маратон в Несебърския залив


Д Е К Л А Р А Ц И Я

Спортен Клуб по Водни Спортове „Месембрия” и Община Несебър организират най-дългият плувен маратон в Несебърския залив. Спортната проява ще се състои на 9 юли, събота, а смелчаците трябва да преплуват разстоянието от 5800 метра. Стартът ще бъде даден от централния вход на плаж Марина Диневи – гр. Свети Влас, а финалът ще е на Северното пристанище на Несебър. За участниците няма възрастови ограничения. С това спортно морско състезание организаторите искат да възобновят традиционното маратонско преплуване на Несебърския залив. Първия своеобразен маратон е бил проведен през август 1976 година. В него са участвали десетина мъже, който са се славили като най-добри плувци от региона. Състезанието обаче се провежда едва три години и сега - тридесет и две години по-късно, клуб “Месембрия” реши да възстанови традицията.
Всички, записани за участие, трябва да се явят на 9 юли (събота) в 08:45 часа на мястото предвидено за старт, като записванията се прекратявaт в 09:15 часа. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните вещи. Национален плувен маратон „Месембрия” е създаден за всички, които обичат плуването, морето и приключенията.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:
В Национален плувен маратон „Месембрия” могат да участват граждани и гости на Община Несебър, записали се за участие в определения срок и преминали задължителен предсъстезателен медицински преглед, извършен в здравно заведение три дни преди проявата или 1 час преди началото на старта. Желаещите да участват, предварително трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. При желание за участие на непълнолетни лица е задължително един от родителите да попълни декларация за съгласие.

УСЛОВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ
1. Участието е индивидуално и се допускат лица над 14 годишна възраст.

2. Разстоянието плаж Свети Влас – гр. Несебър /Северно пристанище / може да бъде преплувано със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др.

3. Стартът на преплуването ще бъде даден в 09:30 часа, като състезателите трябва да се наредят в една редица във водата, еднакво отдалечени от брега.

4. Състезателите плуват към финала самостоятелно, съдиите от лодките коригират участниците в случай на по-големи отклонения от маршрута.

5. Времето за финиширане е фиксирано и е 1 час и 30 минути след финиширането на първенеца. Обикновено това означава, че останалите плувци имат сумарно 2 часа и 20 минути да изминат дистанцията, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери.

6. По време на плуването не се разрешава получаването на каквито и да е хранителни, питейни, медикаментозни и др. средства от странични лица.

7. Състезатели, които се нуждаят от медицинска или друга помощ или желаят да прекратят плуването, задължително трябва да дадат знак с многократно движение с изпъната ръка на ляво и дясно.

8. Всеки участник, преплувал разстоянието, на финала получава безплатна закуска, напитка, фланелка и грамота за участие.

9. При неподходящи метеорологични условия, организаторите си запазват правото да отложат проявата, като вечерта преди плувния маратон ще бъде публикувана информация в сайта на Община Несебър – www.nesebarinfo.com.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ
1. Класирането е до 3-то място в два отделни раздела МЪЖЕ и ЖЕНИ
2. Класиралите се на първите три места –получават награди: I място – грамота, купа и парична награда в размер за 500 лева, II място – грамота, купа и парична награда от 250 лева, III място – грамота, купа и парична награда от 100 лева.
3, Специални награди :
Най-добре представили се :
- Несебърлия
- Чужденец
- Плувец с увреждания ( инвалид )
- Най-млад участник
- Най-възрастен участник

ДОКУМЕНТИ ЗА ПРАВОУЧАСТИЕ
Желаещите да участват, предварително трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. При желание за участие на непълнолетни лица е задължително един от родителите да попълни декларация за съгласие. Декларациите могат да се попълнят и на място 1 час преди старта. Всеки записал се участник трябва да носи следните документи: лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, удостоверение за предсъстезателен медицински преглед.

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
За правилната организация и провеждането на превантивни мерки за недопускането възникване на инциденти по време на плувния маратон, ще бъде осигурен спасителен катер „СПАСИТЕЛ – 2” на ИА „Морска администрация” – Бургас, придружен от медицински лица за оказване на първа медицинска помощ и други плавателни съдове, които също ще гарантират безопасността на участниците.
Национален плувен маратон „Месембрия” се провежда под патронажа на Спортен клуб по Водни Спортове „Месембрия” и Община Несебър.


Телефон за записвания :
0899777749 – Деси Николчева
0898597636 – Емил Петров
E-mail : desi_nikolcheva@abv.bg
.
Публикувано 07 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017