Архив новини Община Несебър

Оризаре - за втори път домакин на празника на хляба


Визуалната представа за топлото лято и жътвата, трудовия делник сред блесналите в жълто житни поля най-добре се вписва в ритъма на живот на едно китно несебърско село. Известно със своето плодородие, чернозем и трудолюбиви хора, Оризаре за втора поредна година ще бъде домакин на традиционния празник на хляба на 7 юли от 19 часа на площада пред кметството. От миналата година проявата намери своята по-добра, нова, естествена сцена – подхождаща на трудовия й контекст. Силата на добре направения празник се крие не случайно и в точното място за неговата реализация, а Оризаре - което се е утвърдило през времето като житницата на общината, има всички природни дадености и предпоставки за отбелязване на такъв важен и близък до земята и нейните плодове, празник.

Новост в тази проява от културната програма за юли ще бъде тематичната кулинарна изложба. На нея местни хора ще покажат своето майсторство в производството на хляб и хлебни изделия. На селския площад ще се съберат млади и стари, местни и туристи, за да изразят уважението си към хляба. Празникът ще събере жители и гости на селото, които ще оценят вкусовите качества на разположените на дълга трапеза апетитни хлебни изделия.

Само до преди две години в Несебър по-възрастните жени, пазителки на дома и традициите, организираха празника на хляба. Проявата се състоеше в стария град на площада и чрез възстановка на традиционни ритуали и обреди се отбелязваше жътвата, един от най-важните за българина период от трудовия календар. Преосмисляйки идеята за конкретното събитие, неговата същност и послания, Община Несебър избра нова концепция за празника на хляба и я прилага от миналата година. Мотивите са не самоцелното „изнасяне” на празници извън града, а намирането на точното, естествено и хармонично място на тяхното осъществяване.

Няколко факти за насъщния:
Хлябът е сред традиционните християнски символи, задължителна част от ритуалите, съпровождащи Светото причастие, кръщението, църковната заупокойна служба. Много преди официалното приемане на християнството, хлябът е заемал важно място в езическите ритуали по българските земи. След навлизането на християнската религия народът ни продължава да изпълнява обичаите си, запазвайки символиката му. Хлябът в съчетание с виното са може би най-често срещаните спътници на важните моменти в живота ни и днес.

Народни мъдрости, свързани с хляба:
Черен хляб - символ на бедност и принизеност - "Омръзна ми да бъда черен хляб" - Омръзна ми да съм беден (потиснат).
Хлябът, като символ на получаване на прехрана от тежка професия - "Изкарвам си хляба." - Работя тежка или неприятна работа.
Тесто - символ на потекло: "Искам да се оженя за жена от добро тесто" - Искам да се оженя за богата жена (жена от добро потекло).
Мая (закваска) - символ на опитност и изкусност: "Ковачът беше заквасен с много майсторлък" - Ковачът е много опитен.
Топъл пресен хляб - символ на атрактивност и желаност : "Продаваше се като топъл хляб" - Продаваше се много добре.


praznik-hlqba
Публикувано 05 Jul 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017