Архив новини Община Несебър

Еньовден е!
Днес празнува и Обзор


Днес е Еньовден- празник, който в българската традиция по значение стои редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С Еньовден са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. В основата на празника стои култът към Слънцето, тъй като календарно той е свързан с лятното слънцестоене - един от най-важните астрономически промени в годината. Според народното поверие от този ден годината започва да клони към зима. 24 юни е считан за празник на билкарите, ето защо в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева я губят и не трябва да се берат. От събраните билки, сред които на първо място еньовче, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. После ги наричат за определен човек и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката се гадае за здравето на този, на който е наречена. Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и се използват за лек.
На 24 юни празнува и Обзор. И днес ще се спази традицията в града по случай неговия празник да се открие нов обект. Този път подобрението в Обзор ще служи на всички жители и гости, като акцентът е върху симбиозата между здравето и спорта.

Легендата в Обзор гласи, че преди да мине Еньовден, морето взима курбан и едва след празника къпането е безопасно. До преди няколко години, жителите на града отбелязвали празника на града на 7 юли. Те запазили тази традицията и към днешна дата се празнува два пъти - днес и на 7 юли. Историята на Обзор датира от преди повече от 3000 години, за което говорят останките от крепостните стени, многочислените керамични фрагменти, както и други археологически находки. Най-напред на мястото на днешен Обзор преселници от Месембрия /Несебър/ основали морската колония Навлох. В римските пътеводители крепостта вече се споменавала с поетичното име Хелиополис /град на слънцето/. В центъра на града, недалече от мястото, където сега се намира площада, през времето на римското господство бил построен красив храм на Юпитер, с който е свързано другото име на селището Темплум Йовис. След падането на България под турско робство селището се казвало Гьозлю /Красивото/, а през 16 в. е било преименувано на Гьозекен, което означава Обзор /Красив вид/. Носи сегашното си име от 1935 г. Обзор е обявен официално за град през 1984..
Публикувано 24 Jun 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017