Архив новини Община Несебър

Излезе в книга историята на Равда


Събитието съвпадна с празника Свети дух

На един от най-почитаните празници - Свети дух, хора от Радва, наследници на бежанци от Македония, се събраха в местното кметство. Поводът бе повече от емоционален - официалното представяне на книгата на историка и краеведа Иван Бабев, която побира в своите 595 страници животът на преселниците, техните страдания, технитe терзания, несгоди, но и ярки разкази за тяхната сила на духа и устойчивост. Трудът носи името „Радва през горнилото на времето” и излиза на бял свят след 7 годишно дългоочаквано бленуване. Хората с радост и сълзи на очи, носейки букети, прясно откъснати от дворовете, препълниха Конферентната зала в Равда. Да уважат това важно за местните жители събитие в кметството бяха граноданалникът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общински съвет – Несебър Благой Филипов, Андон Бакалов, кмет на Радва, Ели Кирилова, директор на дирекция “Култура, образование и международно сътрудничество”, общински служители, общественици и др.
Малко преди да бъде представен авторът и неговия труд, кметът на Несебър Николай Димитров сподели, че е собено радостен да е сред насъбралото се множество днес, когато се отдава почит към паметта на героите и дедите, тръгнали от Македония през 1924 г., за да търсят по-добро място за своите деца.
„Дълъг е пътят, който извървяват бежанците от Македония, докато стигнат Черноморския бряг. Дълъг не само във физическия смисъл на разстоянието, дълъг от раздялата с родния край и устойчивистта на духа да се приспособиш и обединиш с местното население и да започнеш отново да съзидаваш. Неотдавна имах среща с жители на Нова Месамбрия, хора, които са се изселили от стария Несебър в Гърция. Не можете да си представите болката и след толкова години и поколения по родния край как хора между 60-70 години горко плачат, защото от всички чувства любовта по родната земя е най-силна и свята.” Кметът Николай Димитров изрази и радостта си от факта, че на този светъл ден за първи път всеки в залата ще има възможност да се докосне до книгата за историята на Равда, написана от Иван Бабев, която е „още едно доказателство, че този, който пази и си припомня историята си, той ще владее бъдещето.”
Приветствия към хората, изпълнили залата отправиха още председателят на ОбС Благой Филипов и кметът на Радва Андон Бакалов. Веднага след това Златин Чаушев от отдел „Култура” към Община Несебър прочувствено набеляза основните моменти в книгата на Иван Бабев. Самият автор изложи пред публиката своите мотиви за написване на този изчерпателен, изключително добре илюстрован и с множество приложения и снимки труд. Последваха и много въпроси от страна на публиката, на които бе отговорено изчерпателно, а тези, които не успяха да поговорят с автора преди събитието, имаха възможност след автографите да споделят това, което ги е развълнувало. По-късно празничен концерт събра жителите и гостите на Равда на площада.
В деня на Свети дух в селището бяха поднесени и венци и цветя пред плочата на загиналите в Национално-освободителните войни.
.
Публикувано 16 Jun 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017