Архив новини Община Несебър

Кметът разказва за доброволците в Несебър на еврокомисар Кристалина Георгиева
Кметът на Община Несебър Николай Димитров изпрати в края на миналата седмица официално писмо до еврокомисаря ни в Бруксел Кристалина Георгиева, в което разказва за доброволческата дейност, с която градът на ЮНЕСКО се отличава от останалите населени места в България. Гранодачалникът споделя, че усилията на Oбщинска администрация са насочени приоритетно към популяризирането на този вид дейност, вярвайки, че така Несебър ще е още по-приветливо място за живеене и още по-близък по стандартите и цивилизационен избор на европейските градове. Към писмото кметът е приложил и филм, посветен на доброволците. Пълният текст може да прочетете по-долу.До еврокомисар
Кристалина Георгиева


10 юни 2011
Несебър
Уважаема госпожо Георгиева,

Позволете ми от мое име и от името на Общинска администрация, да Ви запозная с доброволческата дейност на територията на Община Несебър, която вече три години е неизменна част от физионимията на нашия морски град. Гордост е, че сред младото поколение откриваме хора, готови да бъдат съпричастни към инициативи и прояви, без да търсят материална облага или възнаграждение. А на сравнително малкия по територия и население град има многобройни доброволчески инициативи, насърчавани от Община Несебър, в които се включиха стотици, водени от емоционалната потребност да подаряват усмивка, надежда, топлина и в замяна дори и да не очакват благодарност.
Поводът да ви разкажа това не е просто факта, че Европейската комисия обявява 2011 за година на доброволчеството, а за да Ви споделя, че Несебър отдавна е сред модерно мислещите и развити градове, които привличат към своите идеи, прояви и мащабни събития, откликващи доброволно съмишленици и приятели.
Тези хора полагат доброволчески труд, защото вярват, че само така ще направим света по-добро място за живеене. Ние от Община Несебър решихме да им благодарим за добрите сърца, които носят, като разкажем за тях в малко, но въздействащо филмче, което съм си позволил да Ви изпратя.
Хиляди европейци всяка година отделят на добра воля от свободното си време, за да допринесат за своите общности. Трудът на тези хора олицетворява човешки ценности като: толерантност, солидарност и отговорност. В България за съжаление този вид дейност е твърде слабо застъпен в обществения живот. И все пак, може би повече като изключение от правилото, има хора с алтруистични потребности, които избират предизвикателството да подкрепят свои съграждани, каузи и общество. Един от градовете в България, в който доброволческите дейности се утвърждават все повече като традиция е Несебър. Филмът за хората с добри сърца е един малък жест от нашата страна за тяхната безкористна всеотдайност. Разгледахме темата, защото от години усилията на Oбщинска администрация са насочени приоритетно към популяризирането на този вид дейност, вярвайки, че така Несебър ще е още по-приветливо място за живеене и още по-близък по стандартите и цивилизационен избор на европейските градове. С филма “Доброволците- да направим света по- красив и добър за тези, които обичаме” Несебър участва на последното издание на Международното изложението „Културен туризъм” във Велико Търново преди два месеца, където в програмата на форума бе застъпена и темата за годината на доброволците. Трябва с радост да отбележа, че публиката аплодира и адмирира примера, който дават героите на видеоразказа.
Уважаема г-жо Георгиева, надявам се, че с филма, който Ви изпращаме, ще Ви убедим, че Несебър не е само град, богат на културно-исторически паметници и безценен обект в листата на ЮНЕСКО. Нашата мъничка надежда е чрез този филм да покажем, че и в България живеят хора с будни съзнания и добри сърца, до които си заслужава човек да гради мостове.С уважение:
Николай Димитров
Кмет на Община Несебър

kristalina.
Публикувано 14 Jun 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017