Архив новини Община Несебър

След половин век средновековно златно съкровище се завърна в Несебър


Експозицията ще остане цяло лято в морския град

След повече от половин век средновековно златно съкровище от Несебър, открито през 1958 г. по време на редовни археологически разкопки в източната част на полуострова, се завръща в града на ЮНЕСКО. Откакто преди 53 години ценната находка постъпва във фонда на Националния археологически институт с музей при БАН, никога не е гостувала другаде. За първи път тя излиза от София, за да покаже своята непреходна красота в Несебър, сподели пред присъстващите по време на официалното откриване на вчерашната експозиция директорът на НАИМ – доц. Людмил Вагалински. Кметът на Несебър Николай Димитров изрази надежда, че средновековното златно съкровище ще бъде видяно и ще възхити с красотата и изяществото си както местните хора, така и многохилядните гости на града. Той сподели още, че ценната находка е допринасяла през годините за изграждане на положителния имидж и доброто име на Несебър – като град, на чиято територия има или са открити внушителен брой културно-исторически паметници.

Изложбата, която носи името „Средновековно златно съкровище от Несебър”, ще гостува в морския град три месеца, благодарение на доброто сътрудничество между Община Несебър, музей „Старинен Несебър” и НАИМ - БАН. Вчера вечерта на официалното откриване на експозицията присъстваха доц. Анелия Божкова, съръководител на проучванията в некропола на Месамбрия, Ели Кирилова, директор на дирекция “Култура, образование и международно сътрудничество”, общински служители, общественици и др.

Ценната находка се състои от две огърлици, два медальона, една висулка, пет гривни и шест пръстена, изработени от злато с общо тегло 275 грама. Открита е поставена в малка глинена каничка, покрита с глинена паничка. Съкровището, притежание на богат жител на Несебър, е натрупвано вероятно в продължение на дълго време и е било заровено в земята след средата на XVI век..
Публикувано 08 Jun 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017