Архив новини Община Несебър

Несебър и Созопол подписват примирие на 10 юни в града на ЮНЕСКО


Преди близо 22 века Аполония е била изправена пред крайна опасност, за което свидетелства надпис от II в.пр. Хр, открит в град Истрия. Според съдържанието му Месембрия (Несебър) нападнала Аполония (Созопол), без да й обяви война. Месембрийците превзели Анхиало (Поморие), чийто солници са били вероятният повод за конфликта. Месембрийците обсадили самата Аполония и осквернили храма на Аполон. Аполонийци поискали помощ от Истрия, която откликнала на молбата. Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожесточено морско сражение флота на Месамбрия. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена.

Тази история отпреди 22 века дава повод за създаване на традиция за подписване на примирие между двата града. Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мирът, без да бъде подписан. Ето защо съвременниците на двата полиса намират решение как да спрат вековната непримирима вражда и да обявят край на военните действия. Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90- те години, като договорът за примирие е за една година. Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър, като участници във войната, и градоначалникът на Поморие. От 2003 г. по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

Тази година церемонията по подписването на мирния договор ще се състои на 10 юни, петък, от 11.00 ч. в Несебър.

Градоначалникът на Созопол, придружен от свитата си, и кметът на Поморие, ще пристигнат в града на ЮНЕСКО и ще бъдат тържествено посрещнати от жителите и кметът на Несебър пред крепостните стени. Оттам шествието ще започне пътя си по новия духовен път покрай църквите на Несебър, за да достигне най-стария храм, датираща от 5 в. - „Света София”, или по-известен като Старата митрополия. Там градоначалниците ще подновят давността на примирието.
През годините всички варианти на антични персонажи и елементи от тази отминала епоха при извършване на церемонията вече са се изчерпали. Ето защо ритуалът по подписване на мирния договор ще бъде в духа на съвременните европейски стандарти. Двата града отдавна не са конкуренти, а партньори, те имат общ път, общи проекти за развитие на българското Черноморие. Несебър и Созопол са двете водещи чудеса на България и съкровищници на националното ни културно-историческо наследство.
След националното признание на Несебър и Созопол и новооткритите археологически ценности, ръководството на градовете реши с нов, европейски - подобаващ на рейтинга им, ритуал да превърне събитието в истинско. Община Поморие ще е официален арбитър на церемонията.
.
Публикувано 08 Jun 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017