Архив новини Община Несебър

В НЕСЕБЪР СЕ ЗАВРЪЩА ЧУДОТВОРНА ИКОНА


Утрешният ден - 18 май, ще се превърне в истински духовен празник за Несебър. Тогава, в църквата „Св. Успение Богородично” от Гърция ще се завърне чудотворната икона „Св. Богородица – Владетелка на живота”, която ще бъде тържествено посрещната пред портите на стария град от 19.00 ч.

Това е една от най-ранните несебърски икони, датираща от XIII в., която замина за Гърция в началото на месец май. Преди четири години, водени от носталгия по Несебър и неговите духовни светини и ценности, гръцки изселници от града, отправят поканата за гостуване на иконата на Божията майка в Нова Месамбрия. Според спогодбата „Калфов - Политис", подписана през 1924 г., на българското малцинство в Гърция и на гръцкото малцинство в България се осигуряват национални и културни права, което става предпоставка гръцкото население от Несебър да замине за Гърция и близо до Солун да основе град, който да им напомня за предишния им дом. Селището носи името Нова Месамбрия, а жителите му създават храмове подобни на несебърските.

На 4 май чудодейната икона на Несебър е официално посрещната с изключителни почести и благоговение през целия си път от границата на Гърция до Нова Месамбрия. Това е първото излизане на икона от България като духовна светиня, а не като произведение на изкуството, с което Несебър разкрива част от своята многоликост. Той е не само полуостров за романтични разходки и магично място, докосващо морето, но и град с висок емоционален и духовен заряд, съхранил през вековете множество църковни храмове и икони – предпоставка за развитие на поклоннически туризъм.
За да върнат чудотворната светиня у дома, днес за Гърция замина делегация от Несебър, включваща служители от храм „Св. Успение Богородично”, представители от църковното и читалищно настоятелство, общественици и общински служители. Те ще разкажат своите впечатления от гостуването на иконата в Гърция на пресконференция в двора на църквата, която ще се състои след тържественото посрещане на иконата утре.

Уважаеми граждани и гости на Несебър, в един такъв духовен момент, като посрещането на „Св. Богородица – Владетелка на живота” в Несебър, вие самите можете да се докоснете до светинята, както и да усетите нейната чудодейна сила. Припомняме ви, че церемонията по посрещането на иконата започва от 19.00 ч. За тържественото й преминаване по улиците на стария Несебър, градът ще бъде затворен за преминаване на моторни превозни средства между 18.30 и 19.30 ч.

ikona-zavrushtane
Публикувано 17 May 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017