Архив новини Община Несебър

Шедьоври на античното изкуство бяха показани в Нощта на музеите в Несебър


Шедьоври на античното изкуство бяха показани в Нощта на музеите в Несебър. Акцент в експозицията бе новооткритата през лятото на 2010 бронзова хидрия с апликация от IV век пр. Хр. Безценният съд е изложена за първи път в несебърския музей вече изцяло реставриран и консервиран. Това е най-добре запазената бронзова хидрия, открита досега в морския град. Тя бе експонирана заедно с венеца с позлата върху раменете й, така както беше открита в Некропола на Месамбрия.

Събитието в съботната вечер се проведе за втора година в археологическия музей в Несебър. Втората съботна проява, след шестчасовия певчески, музикален и танцов маратон на любителското художествено творчество в амфитеатъра, уважи кметът Николай Димитров. Градоначалникът сподели, че европейски град, какъвто е Несебър, с многовековна култура и история има прекрасни експонати, с които да зарадва, очарова и възхити и жителите му, и гостите на града. Нощта на музеите ще даде възможност на младото поколение да се докосне до хилядолетните паметници, благодарение на които да оцени важността на Несебър - като град световно културно наследство, както и необходимостта от неговото опазване и съхранение, бяха част от думите на кмета. След това той заедно с директорката на музея Петя Кияшкина, гости от Единбургския университет и жители на града разгледаха подредената специално за Нощта на музеите експозиция.

Събитието в музей „Старинен Несебър” започна от 18 часа и продължи до 1 часа след полунощ, като бе осигурен свободен достъп за всички желаещи да се запознаят с хилядолетната история на старинния град. Проявата се превърна в истински празник и благодарение на съпътстващата програма, която привличаше погледите точно пред музея. Изпълненията на вокална група „Сюрприз” при читалище „Яна Лъскова” , концерт на вокална група „Морски звездички” при ОДК – Несебър, както и изпълнения на Детски фолклорен състав при ООШИ – Несебър привличаха погледите на минувачите и приканваха към същината на проявата, а именно - посещение на музей „Старинен Несебър”.

Празниците обаче не свършват със съботната нощ, защото на 18 май, Международния ден на музеите, „Старинен Несебър” е подготвил временна изложба под надслов : „Археологическо лято 2010”. В ескпозицията освен бронзовата хидрия ще бъдат показани и други интересни находки, открити в Некропола на Месамбрия/Месемврия. Това са изящни теракоти от класическата и елинистическата епоха, съдове, бронзови накити. В изложбата за първи път ще бъдат експонирани и материали, открити при археологически проучвания на Обект „Детска градина” в стария град. Там бяха открити останки от първите гръцки колонизатори на полуострова от края на VI в.пр.Хр., многобройни материали от елинистическата епоха и Средновековието.


nosht-muzei


.
Публикувано 15 May 2011 от Пресцентър община Несебър
Content Management Powered by CuteNewsАрхив новини по години:

2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017